Numărul românilor care suferă de tulburări mintale s-a dublat în ultimii 10 ani

Tot mai mulţi români se confruntă cu tulburări mintale, iar numărul acestora s-a dublat în ultimul deceniu, potrivit datelor care apar într-un raport al Ministerului Sănătăţii. Cel mai întâlnit diagnostic este depresia, iar femeile sunt cele mai afectate. Medicii mai tratează şi pacienţi cu demenţă ori schizofrenie. Din păcate, nu toate persoanele cu astfel de probleme ajung să fie diagnosticate şi să primească tratament, iar unele devin un adevărat pericol pentru propria viaţă, dar şi pentru comunitatea în care trăiesc.

Urmărește-ne peGoogle news
Numărul românilor care suferă de tulburări mintale s-a dublat în ultimii 10 ani
Foto: Unsplash/ Imagine cu caracter ilustrativ

România are 70 de centre de sănătate mintală, însă ar fi nevoie de 3 ori mai multe, spun cei care lucrează în domeniu, potrivit sursei citate.

De asemenea, nu este o garanție că o persoană internată nu se întoarce în comunitate. Unii bolnavi cu tulburări mintale fug din centrele în care sunt tratați.

În 2019, în întreaga lume, aproape 1 miliard de oameni au suferit un episod de tulburare mintală. Iar în primul an al pandemiei, depresia și anxietatea au crescut cu 25 %. OMS face apel ca țările să investească mai mult în serviciile de sănătate mintală a oamenilor.