Actorul Valentin Uritescu a murit la vârsta de 81 de ani

Marele actor Valentin Uritescu a încetat din viață vineri seara, la vârsta de 81 de ani. De la vârsta de 33 de ani, acesta suferea de o boală degenerativă, care a tot avansat cu timpul. Starea sa de sănătate se agravase în ultima perioadă.

Iun 18, 2022 - 13:07
Iun 18, 2022 - 13:29
Urmărește-ne peGoogle news
Actorul Valentin Uritescu a murit la vârsta de 81 de ani
Foto: Cinemagia

Cunoscutul actor român a murit la capătul unei lungi suferințe într-un centru de specialitate unde fusese internat pe 11 mai.

Valentin Uritescu suferea de Sindrom Extrapiramidal, asemănător cu boala Parkinson, iar în ultima perioadă starea sa de sănătate se înrăutăţise, astfel că ar fi avut inclusiv zile în care nu putea să vorbească.

Celebrul actor fusese diagnosticat încă de la vârsta de 33 de ani, dar a reușit să ducă boala pe picioare până la bătrânețe.

La începutul lunii mai, starea de sănătate i s-a înrăutățit și a fost nevoie de internarea de urgență la Spitalul Pantelimon din București, în secţia de Terapie Intensivă.

"Îmi pare tare rău că era un actor minunat, dar și un actor foarte drăguț. Chiar mă gândeam acum că a plecat odată cu marele actor francez Jean-Louis Trintignant. Au plecat împreună. Și-a iubit foarte mult meseria, a știut să treacă peste boala sa. Regret teribil, îi era greu oricum, dar pentru noi a lăsat o imagine... De fiecare dată când îl vedeai, zâmbeai," a declarat Irina Margareta Nistor, la Antena 3.

Actorul Valentin Uritescu s-a născut la 4 iunie 1941, in Vinerea, județul Alba.

A învățat la Liceul Aurel Vlaicu din Orăștie, a fost campion la schi și a practicat gimnastica, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1963, la clasa profesorului Constantin Moruzan.

Și-a început cariera la Teatrul Maria Filotti din Brăila, oraș in care a rămas 5 ani si a cunoscut-o pe soția sa, Valeria.

S-a mutat la Teatru Tineretului din Piatra Neamț, unde a jucat primul rol dintr-o dramă, în piesa „Mai înainte de a cânta cocoșul” de Ivan Bukovkan, apoi a jucat în „Răfuiala” de Phillip Massinger, „Nastratin Hogea” de Mircea Florian și s-a mutat la București, la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra. A fost aici Orgon din „Tartuffe” de J.B.P. Moliere, Delca din „Dimineața pierdută” de Gabriela Adameșteanu sau Lagrange din „Cabala bigoților” de Mihail Bulgakov.

Din 1991 joacă la Teatrul Național. Printre spectacolele in care a apărut se numără: „Avram Iancu” de Lucian Blaga, „Vrăjitoarele din Salem” de Arthur Miller, „Livada de vișini” de A.P. Cehov, „Morișca” de Ion Luca, „Tehnica Raiului” de Mihai Ispirescu, „Strigoii” de Henrik Ibsen, „Numele trandafirului” de Umberto Eco, „Crimă pentru pământ” după Dinu Săraru, „Take, Ianke și Cadâr” de Victor Ioan Popa.

S-a retras de pe scenă în urma unui conflict cu Ion Caramitru, în acel moment, director al Teatrului Național.

Debutul pe marele ecran a avut loc in 1981, cu filmul „Angela merge mai departe”, regizat de Lucian Bratu. A jucat apoi în peste 40 de filme și a debutat la televiziune in 1984, cu „Eroii n-au vârstă”.

Valentin Uritescu este vocea de pe audiobook-urile gastronomice cu rețetele lui Pastorel Teodoreanu.