Maia Sandu: „Evenimentul de azi va impulsiona cooperarea dintre Chişinău şi Bucureşti pentru proiecte de infrastructură, de consolidare a independenţei energetice și de modernizare a comunităţilor locale”

„România a fost mereu alături de Republica Moldova, iar relaţiile dintre cele două ţări sunt astăzi la cel mai înalt nivel din ultimii 30 de ani. Însă mai sunt multe de făcut. Experienţa şi expertiza României au fost şi vor fi în continuare de mare ajutor”. Declaraţia aparţine preşedintei Maia Sandu şi a fost făcută în debutul şedinţei comune a Parlamentelor Republicii Moldova şi României, care are loc sâmbătă la Chişinău, transmite IPN.

Iun 18, 2022 - 12:20
Urmărește-ne peGoogle news
Maia Sandu: „Evenimentul de azi va impulsiona cooperarea dintre Chişinău şi Bucureşti pentru proiecte de infrastructură, de consolidare a independenţei energetice și de modernizare a comunităţilor locale”
Foto: Captură Video

Maia Sandu a menţionat că şedinţa comună se înscrie într-un mod logic şi firesc în relaţia ascendentă dintre Republica Moldova şi România, relansată la sfârşitul anului 2020. Întrunirea celor două parlamente are loc după mai multe întrevederi cu preşedintele român Klaus Iohannis, dar şi şedinţa comună a Guvernelor celor două ţări din 11 februarie.

Sunt încrezătoare că şi evenimentul de astăzi va impulsiona cooperarea dintre Chişinău şi Bucureşti pentru proiecte de infrastructură, de consolidare a independenţei energetice sau de modernizare a comunităţilor locale. Cooperarea dintre legislative ne va fi extrem de importantă şi în parcursul nostru european, în procesul de racordare la legislaţia Uniunii Europene, pe care România se oferă generos să o împărtăşească cu noi”, a menţionat Maia Sandu.

Preşedinta şi-a exprimat convingerea că parteneriatul strâns cu România va ajuta Republica Moldova să depăşească şi greutăţile, şi incertitudinea cauzate de războiul din Ucraina.

Trăim vremuri complicate în care solidaritatea, grija, ajutorul reciproc sunt esenţiale şi în spiritul lor s-a coagulat Uniunea Europeană. Doar aşa putem depăşi tragedia şi distrugerile războiului. Astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie de sprijinul dumneavoastră, avem nevoie de susţinerea dumneavoastră pentru a păstra pacea în Republica Moldova şi a oferi siguranţă cetăţenilor noştri, pentru a face faţă provocărilor fără precedent”, a mai spus Maia Sandu.

Şefa statului a declarat că aderarea la UE nu este doar un vis frumos, ci este şansa Republicii Moldova de a rămâne o ţară democratică, de a rezista într-un context geopolitic tot mai complicat, este cea mai sigură cale spre stabilitate şi dezvoltare.

Decizia de ieri a Comisiei Europene, care recomandă Consiliului să acorde Republicii Moldova statutul de ţară candidată, este o noutate foarte bună pentru noi. Dar ştim că decizia cea importantă urmează să se întâmple săptămâna viitoare. Şi la această etapă importantă pentru noi contăm pe sprijinul dumneavoastră. Vă rugăm să mergeţi în instituţiile europene să contactaţi colegii dumneavoastră din statele membre ale UE şi să le spuneţi că Republica Moldova împărtăşeşte pe deplin valorile Uniunii Europene şi merită să aibă şansă să devină parte a marii familii europene”, a precizat Maia Sandu.

În cadrul primei şedinţe comune a Parlamentelor celor două ţări urmează a fi semnată o declaraţie. Până la şedinţă, reprezentanţii delegaţiilor Senatului şi Camerei Deputaţilor Parlamentului României, conduse de preşedinţii Florin-Vasile Cîţu şi Ion-Marcel Ciolacu, au depus flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul Chişinului.