Maia Sandu: Inflația este mare în Republica Moldova, nu putem controla preţurile externe. Soluţia este creşterea veniturilor cetăţenilor, iar Guvernul asta trebuie să facă

Soluţia pentru a face faţă inflaţiei record care se înregistrează în Republica Moldova este majorarea veniturilor cetăţenilor. O spune preşedintele Maia Sandu. Potrivit şefului statului, Republica Moldova nu poate influenţa preţul la resursele energetice care conduc, inevitabil, la majorarea preţurilor la produse şi servicii, notează IPN.

Urmărește-ne peGoogle news
Maia Sandu: Inflația este mare în Republica Moldova, nu putem controla preţurile externe. Soluţia este creşterea veniturilor cetăţenilor, iar Guvernul asta trebuie să facă
Foto: Maia Sandu/ Facebook

Maia Sandu spune că Guvernul deja pregăteşte un program de compensaţii pentru perioada rece a anului, care va fi destinat persoanelor cu venituri mici.

Preşedintele Maia Sandu spune că dependenţa totală a Republicii Moldova de resursele energetice de import determină rata mare a inflaţiei. Şeful statului spune că nu există premise care ar atesta o scădere a preţurilor pe piaţa internaţională, în condiţiile prelungirii războiului din Ucraina.

Creşterea preţurilor la resursele energetice este un lucru pe care nu-l putem controla. Preţurile la gazele naturale continuă că crească. În ultimele zile s-a înregistrat iar o creştere pe piaţă. Şi asta automat intră în formula de calcul şi creşte preţul de achiziţie pentru Republica Moldova. Din cauza războiului nu sunt semne bune care ne-ar conduce la concluzia că, în curând, preţurile ar putea reveni la normal. Noi suntem foarte dependenţi energetic, foarte nepregătiţi pentru că în 30 de ani nu s-a lucrat pe domeniul securităţii energetice”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Maia Sandu spune că singura soluţie pentru a face faţă preţurilor care cresc vertiginos este majorarea veniturilor populaţiei. Şeful statului spune că programul de compensaţii la gazele naturale aplicat pe perioada rece a anului va fi revizuit, iar de ajutor vor beneficia doar persoanele cu venituri modeste.

Inflaţia este mai mare în Republica Moldova pentru că consumul de resurse energetice în bugetul nostru, ca pondere, este mult mai mare, decât consumul de resurse energetice în bugetul unui cetăţean dintr-o ţară europeană. Ponderea consumului de produse alimentare este mai mare decât în alte ţări. Asta vorbeşte despre sărăcia noastră. Pentru că oamenii cu venituri mici cheltuie doar pentru utilităţi şi pentru mâncare. Pentru că nu putem să controlăm preţurile externe, soluţia este doar să creştem veniturile cetăţenilor. Guvernul asta trebuie să facă. Să ofere compensaţii oamenilor cu venituri mici. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale lucrează la un mecanism ţintit, ca să nu se întâmple ca astă iarnă când au primit compensaţii toţi”, a mai spus Maia Sandu.

Instituţiile care ar trebui să ţină în frâu creşterea preţurilor sunt Banca Naţională şi Consiliul Concurenţei, spune preşedintele. De asemenea, potrivit şefului statului, preţurile produselor social importante vor fi monitorizate, pentru a descuraja orice majorare nejustificată.

„Menţinerea stabilităţii preţurilor este prerogativa Băncii Naţionale. BNM a întreprins măsuri, dar trebuie să vedem dacă ele au venit suficient de repede sau nu. Aceste măsuri ar trebui să tempereze creditele, care au efect inflaţionist. Avem o inflaţie de import, preţurile mari vin din afară. Există şi partea ce vizează reglementarea pieţei interne, aici e vorba de Consiliul Concurenţei. Ei ar trebui să identifice suficient de repede şi să sancţioneze comportamentele monopoliste”, a mai spus preşedintele Republicii Moldova.

Recent, la recomandarea Consiliului Suprem de Securitate, Parlamentul a constituit o comisie specială care va examina procesul decizional privind controlul inflaţiei şi politica monetară pe parcursul ultimelor 18 luni. Comisia este creată doar din membrii fracţiunii PAS, întrucât opoziţia parlamentară nu şi-a delegat reprezentanţi în cadrul comisiei.