Propunerile PSD pentru modificarea Codului Fiscal: Supraimpozitarea pensiilor speciale, deduceri ale salariilor şi taxă de solidaritate

PSD a prezentat public modificările pe care le vrea la Codul Fiscal, printre acestea fiind supraimpozitarea cu 40% a veniturilor salariale care depăşesc salariul preşedintelui României, dar şi supraimpozitarea pensiilor speciale. Mai mult, social-democraţii amintesc şi taxa de solidaritate pe care o susţin.

Iun 16, 2022 - 15:56
Urmărește-ne peGoogle news
Propunerile PSD pentru modificarea Codului Fiscal: Supraimpozitarea pensiilor speciale, deduceri ale salariilor şi taxă de solidaritate
Foto: Captură Video

Având în vedere principiile de echitate şi solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferenţiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcţie de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari şi impozite mai mici pentru cei cu venituri mici. În acest sens, PSD va supune spre dezbatere în cadrul Coaliţiei de guvernare următoarele propuneri:

1) Supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depăşesc salariul Preşedintelui României.

Preşedintele României are o indemnizaţie brută de 24.960 de lei, conform informaţiilor publicate de Administraţia Prezidenţială.

2) Supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depăşeşte pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) şi de 90% pentru ceea ce depăşeşte 18.000 lei (10 pensii medii nete);

3) Aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât, la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%;

4) O contribuţie pentru Sănătate şi Educaţie de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Măsura va avea caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani”, se araă în comunicatul PSD.

De asemenea, social-democraţii vin cu precizări şi despre cazul IMM-urilor.

„Totodată, PSD se opune scăderii pragului pentru încadrarea IMM-urilor de la 1 milion de euro la 67.000 de euro venituri, cum a propus fosta guvernare atunci când a negociat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României.

Cel puţin în prima fază, acest prag nu poate fi mai mic de 500.000 de euro, astfel încât cea mai mare parte a acestor companii să continue să beneficieze de un regim fiscal favorabil (impozit de 1% din cifra de afaceri), care să le permită dezvoltarea economică. În prezent, circa 100.000 de IMM-uri au o cifră anuală de afaceri cuprinsă între 67.000 de euro şi 500.000 de euro.”