Cercetările în cazul bărbatului mort în urma intervenției polițiștilor din Pitești încă nu au fost finalizate

În urmă cu un an şi două luni, pe 16 aprilie 2021, a făcut ocolul ţării cazul lui Zaharia Barbu, bărbatul de 63 de ani din Piteşti mort după ce a fost imobilizat cu violenţă de doi poliţişti la Autogara Sud din Piteşti.

Iun 11, 2022 - 13:39
Urmărește-ne peGoogle news
Cercetările în cazul bărbatului mort în urma intervenției polițiștilor din Pitești încă nu au fost finalizate
Foto: RomâniaTV

Bărbatul care a decedat în timp ce era imobilizat de doi poliţişti a avut o moarte violentă, cauzată de asfixia mecanică, după cum au arătat rezultatele preliminarii ale autopsiei.

Cauza imediată de deces a fost asfixia mecanică provocată de comprimarea părţilor moi ale gâtului şi de torace. Victima avea mai multe leziuni traumatice în zona craniană, la gât şi torace. Moartea bărbatului a fost una violentă”, declara, în aprilie 2021, Dan Manu, medicul şef legist din Argeş, potrivit adevărul.ro.

Zaharia Barbu era cunoscut de către vecini ca un om liniştit şi pe care boala soţiei îl afectase foarte mult în ultimele luni.

Dosarul deschis în urmă cu un an şi două luni de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti nu a fost finalizat nici până acum, iar cei doi poliţişti sunt cercetaţi în libertate pentru purtare abuzivă şi lovituri cauzatoare de moarte.

În baza aprecierii procurorului de caz, vă comunicăm faptul că urmărirea penală este în curs şi nu este în interesul cercetărilor penale desfăşurate furnizarea unor date suplimentare, la acest moment procesual”, este declarația lui Adrian Nicolau, prim-procuror al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, citată de Adevărul.ro.

În dimineaţa zilei de 16 aprilie 2021, după ce petrecuse multe ore pe o terasă din cadrul Autogării Sud Piteşti, unde venise din seara precedentă, Zaharia Barbu, un pensionar care a lucrat câteva decenii la Arpechim, nu a vrut să plece atunci când acolo a izbucnit un incendiu.

După mai multe refuzuri, bărbatul a fost trântit la pământ de un poliţist, în timp ce un altul i-a pus piciorul pe spate. Bărbatul a decedat în scurt timp, cauza decesului fiind, aşa cum a arătat clar autopsia, asfixie mecanică.

Daniel-Petruţ Drăghici şi Florea Ilie, poliţiştii care l-au imobilizat violent pe pensionar, au stat doar şase zile în arest preventiv. Ulterior, aceştia au fost plasaţi câteva luni în arest la domiciliu, fiind cercetaţi în libertate din toamna anului trecut.