Ministrul Apărării, despre fabricile de armament de la Cugir: „Aştept să îşi onoreze contractele cu Armata Română”

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, susţine că se aşteaptă la un management mai bun al fabricilor de armament şi la o modernizare cât mai rapidă a acestora.

Iun 10, 2022 - 13:38
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Apărării, despre fabricile de armament de la Cugir: „Aştept să îşi onoreze contractele cu Armata Română”
Foto: Guvernul României

Prezent joi, 9 mai, la ceremonia de încheiere a anului şcolar, la Colegiul Militar din Alba Iulia, Dîncu s-a referit şi la situaţia celor două fabrici de armament de la Cugir.

Este treaba Ministerului Economiei, care gestionează industria de apărare, nu a Ministerului Apărării. Aştept să îşi onoreze contractele cu Armata Română, să grăbească proiectele pe care le au în acest moment, să găsească soluţii, noi îi finanţăm doar prin faptul că suntem beneficiarii. Noi plătim pentru ceea ce produc ei”, a declarat ministrul Apărării.

Premierul Nicolae Ciucă a spus, în urmă cu circa o lună de zile, că fabricile de armament şi muniţie de la Cugir nu au putut onora un contract de 1.000 de pistoale destinate Armatei Române.

Veniserăm pregătiţi să semnăm un contract cu uzina de la Cugir, din păcate uzina era în imposibilitatea de a semna acel contract, am convenit împreună cu managementul uzinei să revină cât mai curând posibil cu oferta de a putea să achiziţionăm armament pentru Armata Română produs în România, au venit, am făcut un contract pentru 1.000 de pistoale care din păcate, ele nici astăzi nu au putut să fie livrate, ca atare uzina de la Cugir se înscrie în întreg ansamblul industriei de apărare, care necesită investiţii şi tehnologie nouă”, a declarat premierul, la Alba Iulia.

Activitatea celor două societăţi de la Cugir se bazează pe tehnologie veche. Acest lucru face ca un prototip de puşcă automată pe calibru NATO, realizat la Fabrica de Arme din Cugir, să nu poate fi produs în serie.

Despre acest tip de armă se vorbeşte de aproape zece ani, prototipul fiind prezentat public pentru prima data în 2017, după ce ar fi fost testat într-un poligon de armată. Pentru Fabrica de Arme din Cugir noua armă denumită NAT1 ar fi un ”colac de salvare”, având în vedere situaţia economică dificilă pe care o traversează. În ultimii doi ani, compania la care lucrează aproximativ 900 de angajaţi a avut pierderi în valoare de peste cinci milioane de lei.

Prototipul NAT1 a fost prezentat drept o „puşcă românească foarte competitivă” şi a fost realizat pe liniile existente ale societăţii din Cugir, fiind proiectat în totalitate de specialişti în cercetare şi dezvoltare din cadrul fabricii. Are calibrul 5,56X45, compatibil cu sistemul NATO, un încărcător de 30 de cartuşe şi dezvoltă o viteză la gura ţevii de peste 800 de metri pe secundă.

Sursa: Adevărul.ro