Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, neconstituțională - CCR: „A fost votată într-o singură zi. Este abuz de putere”

Curtea Constituțională a României a concluzionat că, parlamentarii au comis abuz de putere atunci când au eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor.

Urmărește-ne peGoogle news
Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, neconstituțională - CCR: „A fost votată într-o singură zi. Este abuz de putere”
Foto: imagine cu caracter ilustrativ

În motivarea deciziei, judecătorii CCR rețin faptul că parlamentarii din arcul puterii au forțat votarea legii într-o singură zi și arată că ”majoritatea conjucturală” a făcut abuz de putere. Judecătorii CCR acuză parlamentarii că au forțat regulile constituționale și au trecut o lege fără a ține cont de toate aspectele procedurale.

Altfel spus, stabilirea unor reguli clare în privinţa procedurii legislative, inclusiv la nivelul Legii fundamentale, şi respectarea regulilor astfel stabilite constituie o garanţie împotriva abuzului de putere al majorităţii parlamentare, aşadar, o garanţie a democraţiei

Faţă de temeinicia motivelor de neconstituţionalitate extrinsecă ce vizează procedura de adoptare a legii analizate şi care afectează legea în ansamblul său, Curtea constată că nu mai este cazul să examineze celelalte critici de neconstituţionalitate extrinsecă și intrinsecă formulate”, se arată în motivarea deciziei CCR.

Pe 17 februarie 2021, Plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor. S-au înregistrat 357 de voturi "pentru", iar 30 de parlamentari nu au votat.

Peste 70 de foşti parlamentari au acţionat în instanţă Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale.

Excepţiile de neconstituţionalitate vin de la instanţe din toată ţara, respectiv Tribunalul Arad, Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Sălaj, Suceava, Timiş şi Curtea de Apel Timişoara.