Dublarea pragurilor până la care autoritățile publice pot face achiziții directe, adoptată de Senat

Senatul a adoptat astăzi dublarea pragurilor până la care autoritățile publice pot face achiziții directe, fără licitații. Inițiativa a venit din partea Coaliției și urmează să fie trimisă Camerei Deputaților, care este forul decizional.

Iun 8, 2022 - 19:59
Urmărește-ne peGoogle news
Dublarea pragurilor până la care autoritățile publice pot face achiziții directe, adoptată de Senat
Foto: Senatul României/ imagine cu caracter ilustrativ

Începând din această toamnă, autoritățile publice vor putea face achiziții mai mari fără a fi nevoite să treacă prin procedura de lictație.

Pragul pentru achiziția directă de lucrări publice, de exemplu, a fost majorat de la 450 de mii de lei în prezent la 900 de mii de lei. De asemenea, a fost dublat și pragul pentru achiziția de bunuri și servicii fără licitație: de la 135 de mii de lei la 270 de mii.

Potrivit EuropaFM, forma votată de Senat este radical diferită față de inițiativa depusă de peste 130 de parlamentari din spectrul guvernamental. Aceștia doreau ca pragul pentru lucrări publice fără licitație să crească la 5 milioane de lei, de peste zece ori așadar.

De asemenea, pragul pentru achiziția directă de bunuri și servicii se dorea a fi ridicat la 500 de mii de lei.

Nu în ultimul rând, în proiectul inițial se prevedea eliminarea Curții de conturi din cadrul mecanismului de control a achizițiilor publice. În forma adoptată de Senat, Curtea a fost păstrată însă, va verifica în continuare modul în care autoritățile cheltuie banii publici.