Un mort și 30 de răniți la Berlin, după ce o mașină a intrat într-o mulțime de oameni

Un vehicul a intrat într-o mulțime de oameni în vestul Berlinului, provocând rănirea moartea unei persoane și rănirea a cel puțin 30 de oameni, a anunțat miercuri televiziunea publică germană rbb24 și Reuters, citând serviciile de urgență.

Iun 8, 2022 - 12:31
Iun 8, 2022 - 20:37
Urmărește-ne peGoogle news
Un mort și 30 de răniți la Berlin, după ce o mașină a intrat într-o mulțime de oameni
Foto: Twitter

UPDATE:

Salvatori au numărat ”peste 12 răniţi”, dintre care cinci se află ”între viaţă şi moarte”, iar trei sunt ”grav răniţi”, potrivit pompierilor.

Toţi răniţii au fost transportaţi la spital.

Maşina - un Renault Clio gri metalizat - s-a încastrat, către ora locală 10:30 (11:30, ora României), într-o vitrină a unui magazin de parfumuri, provocând emoţie într-un cartier comercial şi turistic situat în apropiere de Grădina Zoologică, în vestul capitalei, lovită în 2016 de un atentat cu camionul.

Poliţia din Berlin a anunţat că nu ştie, în acest stadiu, dacă este vorba despre o faptă comisă cu intenţie, o pierdere a controlului vehculului sau ”poate chiar o urgenţă medicală”.

”Ancheta este în curs li este prea devreme să speculăm cu privire la motivele” actului, a subliniat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne.

Autorul a fost imobilizat de către trecători şi, apoi, arestat de către poliţişti, a anunţat, la faţa locului, un reprezentant al poliţiei, Thilo Cablitz.

Este vorba despre un germano-armean în vârstă de 29 de ani.

Aproximativ 130 de poliţişti au fost desfăşuraţi la faţa locului, dar şi 80 de pompieri, care au securizat strada, au oferit primul ajutor şi au interogat martori.

Şoferul a lovit mai întâi un grup de pietoni, ”după care şi-a continuat cursa” 150-200 de metri, oprindu-se ”într-o vitrină”, a anunţat Thilo Cablitz.

”Stăteam aproape de fântână şl am auzit un zgomot puternic, iar apoi am văzut o persoană zburând în aer” după ce a fost lovită de maşină, a declarat AFP un martor, Frank Vittchen.

Şoferul ”a plecat cu viteză mare pe trotuar, dar nu a frânat”, iar apoi ”a intrat pe drum şi a fugit”, a adăugat el.

O martoră, care a refuzat să-şi dezvăluie identitatea, a dat asigurări AFP că acesta a intrat într-un ”grup de elevi” în vârstă de ”15-16 ani”, după care a trecut pe culoarea roşie a semaforului şi şi-a continuat cursa ”cu o viteză excesivă”.

Mai multe publicaţii scriu că victima care a murit este o profesoară care însoţea acest grup.

Primarul Berlinului, social-democrata Franziska Giffey, s-a declarat ”profund tulburată”, la fel ca Guvernul german.

Faptele s-au petrecut în apropiere de Biserica Memorială, un monument-far al părţii de vest a capitalei germane, situată pe una dintre cele mai aglomerate artere comerciale din berlin - Kurfürstendamm.

Aici, la 19 decembrie 2016, un atentat islamist cu camionul s-a soldat cu 12 morţi, într-un târg de Crăciun, instalat lângă biserică.

Mai multe atacuri cu maşina au fost comise în ultimii ani în Germania, de către persoane cu tulburări psihologice.

Unul dintre cele mai grave a fost comis în aprilie 2018 la Münster, unde un bărbat a intrat cu o dubă într-un grup de persoane adunate în faţa unui restaurant, omorând cinci dintre ele, după care s-a sinucis prin împuşcare.

În decembrie 2020, un şofer beat şi care suferea de o psihoză, în vârstă de 51 de ani, a ucis cinci persoane, inclusiv un bebeluş, şi a rănit grav alte 14 persoane, după ce a intrat într-o zonă pietonală, la Trier, înainte de Crăciun.

La Volksmarsen, o comună din regiunea Hesse (vest), tot în 2020, un german în vrstă de 30 de ani a rănit 100 de persoane după ce a intrat în mulţime, la o defilare a unui carnaval.

Știre inițială

Potrivit Associated Press, purtătorul de cuvânt al poliției din Berlin, Martin Dams, a declarat că incidentul a avut loc lângă popularul bulevard comercial Kurfuerstendamm, aflat în vestul capitalei germane.

El a spus că presupusul șofer al vehiculului a fost reținut.

Nu este clar dacă incidentul a fost rezultatul unui accident sau dacă șoferul a intrat intenționat în mulțime, a spus Dams.