Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, despre declarațiile lui Marcel Ciolacu: „Au pus sub semnul întrebării neutralitatea, suveranitatea și independența țării”
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a condamnat „declarațiile provocatoare” ale șefului Camerei Deputaților din România, Marcel Ciolacu, făcute în cadrul unei întâlniri cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.
PCRM reclamă, într-un comunicat, că declarațiile oficialului român ”au pus sub semnul întrebării neutralitatea, suveranitatea și independența Republicii Moldova”.
„La o întâlnire cu Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, înaltul oficial de la București a spus că România este un scut militar pentru Moldova și „așa ar trebui să fie”. Caracteristic este faptul că prezumțiosul deputat român nu a primit nici cea mai mică ripostă de la președintele parlamentului moldovenesc, care, evident, a tratat ca pe ceva obișnuit declarațiile acestuia, care au avut drept scop înjosirea statalității țării noastre”, se arată în comunicatul partidului.
În opinia reprezentanților PCRM, prin astfel de declarații România pregătește opinia publică pentru o eventuală intervenție militară în Moldova, potrivit Unimedia.
”Evident, România nu a abandonat planurile sale revanșiste pentru Moldova suverană și se așteaptă să profite de situația politico-militar dificilă din regiune, pentru a le implementa. Așa cum a făcut în 1918.
Este evident că planurile de a organiza o ședință comună a organelor legislative din Moldova și România, care nu are precedent mondial în cooperarea interparlamentară, sunt legate de dezvoltarea acestor idei provocatoare.
PCRM cere autorităților moldovenești să dezavueze imediat declarațiile Președintelui Camerei Deputaților a României, iar Bucureștiul este obligat să-și ceară scuze pentru umilirea suveranității și neutralității Republicii Moldova”, se mai arată în comunicat.
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat luni, la Chișinău, că Republica Moldova nu are nevoie de ajutorul militar din partea Românei, mai ales având în vedere statutul de neutralitatea prevăzut de Constituția țării. Liderul PSD a adăugat că securizarea frontierelor ar avea un rol benefic pentru întreaga Europă.
”Cred că Republica Moldova nu are nevoie de un ajutor militar (n.red. din partea României). Din câte cunosc eu, Constituția Republicii Moldova conferă statutul de neutralitate. În schimb, este nevoie de securizarea frontierelor. Aici cred că este o zonă în care România să se implice și mai mult alături de Republica Moldova. Ca să fie mai exact, România este un scut pentru Moldova și așa trebuie să fie.
”Da, este adevărat, neutralitatea este stipulată în Constituție. Dar am spus-o și cu alte ocazii, nu este o chestie de decor, ea (n.red. neutralitatea) trebuie apărată și inclusiv prin securizarea hotarelor. Noi avem colaborări și bilaterale și multilaterale pe care le-am fructificat prin participări în misiuni internațional. Este o regulă în relațiile internaționale, nu poți să fii parte a unei comunități de care numai să beneficiezi, trebuie să și contribui”, a replicat președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.