Sindicaliștii de la Institutul Naţional de Statistică au intrat în grevă japoneză - Nemulțumirile salariaților

Angajaţii Institutului Naţional de Statistică au intrat luni, 6 iunie, în grevă japoneză, adică o grevă simbolică, fără încetarea concretă a lucrului, a transmis Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie. Statisticienii cer demisia conducerii, acuză „discriminări salariale” față de alte categorii bugetare şi spun că pasul următor va fi oprirea activității.

Iun 6, 2022 - 12:27
Urmărește-ne peGoogle news
Sindicaliștii de la Institutul Naţional de Statistică au intrat în grevă japoneză - Nemulțumirile salariaților
Foto: Facebook INS/ imagine cu caracter ilustrativ

Statisticienii spun că sunt „sătui de amăgirile şi promisiunile nerealizate ale reprezentanţilor Guvernului României”, dar și de „lipsa de implicare a conducerii INS în rezolvarea problemelor cu care se confruntă salariaţii”.

Ei acuză că sunt puțini din punct de vedere numeric și că nu primesc suficienți bani în raport cu alți bugetari.

Potrivit comunicatului, sindicatul a notificat Guvernul condus de Nicolae Ciucă asupra faptului că urmează procedurile de întrerupere a activităţii, „demers cu implicaţii majore în punerea în aplicare a măsurilor economice şi sociale ale Guvernului sau respectarea termenelor de transmitere a datelor către Eurostat şi alte organisme internaţionale”.

De asemenea, „salariaţii solicită demisia conducerii INS, respectiv a preşedintelui Tudorel Andrei şi a vicepreşedinţilor Marian Chivu şi Beatrix Gered”, argumentele fiind legate de felul în care conducerea instituţiei a gestionat situaţia internă.

Acțiunea de protest vine după ce, timp de două săptămâni, salariaţii INS au venit în fiecare zi, în faţa instituţiei, pentru a protesta faţă de „discriminările salariale”.

Angajaţii Institutului Naţional de Statistică au pichetat încă din ianuarie sediul Partidului Social Democrat, pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă şi pentru a cere aplicarea majorărilor salariale conform legii salarizării.

Ministrul PSD al muncii, Marius Budăi, a spus atunci că va fi constituit un comitet interministerial la nivelul Guvernului care va analiza situația și că „menținem legătura în continuare”.