România și alte nouă țări din UE cer Comisiei Europene renegocierea contractelor pentru vaccin anti-COVID

Un grup de zece țări est-europene, printre care și România, au adresat o petiție Comisiei Europene pentru renegocierea contractelor de vaccin împotriva coronavirusului, într-o scrisoare prezentată de Politico care invocă o ofertă excesivă de doze și necesitatea de a proteja finanțele statelor.

Urmărește-ne peGoogle news
România și alte nouă țări din UE cer Comisiei Europene renegocierea contractelor pentru vaccin anti-COVID
Foto: Unsplash/ Imagine cu caracter ilustrativ

Contractele ar trebui să poată fi reziliate „dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, se arată într-una dintre cererile scrisorii. În alte cazuri, ar trebui să fie posibilă reducerea numărului de doze care sunt comandate, astfel încât acestea să reflecte mai bine cererea de vaccinuri.

Scrisoarea a fost trimisă vineri seara, 3 iunie, și este adresată comisarului UE pentru sănătate, Stella Kyriakides. Polonia a condus inițiativa, iar scrisoarea a fost semnată și de România Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia.

O serie de țări din Europa de Est și-au exprimat și anterior îngrijorarea că contractele existente privind vaccinurile împotriva coronavirusului, semnate în apogeul pandemiei, când UE era supusă unei presiuni publice intense pentru a procura doze, le-au blocat să cumpere prea multe doze care acum nu sunt necesare. Comisia a asigurat până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului, un număr de aproape zece ori mai mare decât populația UE. În februarie, au fost livrate 1,3 miliarde.

În ciuda semnelor că pandemia se diminuează și că au fost atinse niveluri satisfăcătoare de vaccinare în întreaga UE, contractele cu producătorii de vaccinuri prevăd furnizarea de cantități de vaccinuri care depășesc semnificativ nevoile statelor membre și capacitatea de a le absorbi”, se arată în scrisoare.

Țările care au semnat scrisoarea susțin că vaccinurile riscă să expire neutilizate, având în vedere problemele pe care le-au întâmpinat donațiile de vaccinuri, ceea ce reprezintă „o risipă de resurse publice care nu poate fi explicată în mod rezonabil publicului”, scrie Politico.

Eforturile depuse de Comisie de a redesena contractele pentru a eșalona mai bine livrările nu merg suficient de departe, potrivit grupului de țări din Europa de Est. Statele scriu că părțile din contractele care reglementează achizițiile de vaccinuri trebuie modificate.

Scrisoarea menționează, de asemenea, problema livrării vaccinurilor aproape de data de expirare, lucru menționat pentru prima dată de țările baltice, și solicită o cerință minimă de valabilitate.

Alte solicitări includ asigurarea faptului că vaccinurile protejează împotriva celor mai recente variante aflate în circulație și posibilitatea ca Autoritatea UE de Pregătire și Răspuns la Situații de Sănătate să cumpere vaccinuri neutilizate pentru a crea un stoc comun și, de asemenea, pentru a permite donații către restul lumii într-un mod mai coordonat.