Bărbatul care a încercat să îl ucidă pe fostul președinte american Ronald Reagan, va fi eliberat necondiționat în iunie

Un judecător federal a acceptat cererea de eliberare necondiţionată a lui John Hinckley Jr, bărbatul care a încercat să-l omoare pe preşedintele american Ronald Reagan în 1981 pentru a o impresiona pe actriţa Jodie Foster, la şase ani după ce a fost externat dintr-un spital de psihiatrie, notează AFP.

Iun 2, 2022 - 12:01
Iun 2, 2022 - 12:03
Urmărește-ne peGoogle news
Bărbatul care a încercat să îl ucidă pe fostul președinte american Ronald Reagan, va fi eliberat necondiționat în iunie
Foto: Executive Office of the President of the United States

Tribunalul a decis că, după decenii de tratament şi consiliere psihologică, Hinckley nu mai reprezintă o ameninţare pentru societate şi că ar putea fi eliberat de orice control judiciar începând cu 15 iunie.

Hinckley, în prezent în vârstă de 67 de ani, a tras asupra preşedintelui american la ieşirea din hotelul Hilton din Washington, la 30 martie 1981. El a declarat că a dorit să o impresioneze pe actriţa Jodie Foster, pe care o văzuse în filmul ''Taxi driver''.

El a fost declarat iresponsabil din punct penal de către justiţie.

Unul dintre gloanţe a ricoşat spre limuzina prezidenţială blindată şi l-a lovit pe Ronald Reagan în piept, trecând foarte aproape de inimă.

Alte trei persoane au fost rănite, printre care James Brady, pe atunci purtătorul de cuvânt al Casei Albe, care a rămas parţial paralizat şi cu probleme de vorbire.

După mai bine de 30 de ani de internare într-un spital de psihiatrie, John Hinckley Jr a fost eliberat în 2016 şi autorizat să locuiască cu mama sa nonagenară, într-un cartier rezidenţial securizat din micul oraş istoric Williamsburg, la 240 de kilometri sud de Washington.

Regulile controlului său judiciar sunt stricte: el trebuie în special să raporteze orice deplasare (cu trasee parcurse, orare şi eventuale întârzieri), să urmeze regulat îngrijiri medicale în cabinet sau prin telefon şi să ţină un jurnal cu activităţile sale zilnice.

De asemenea, i s-a interzis absolut să îi contacteze, direct sau indirect, pe Jodie Foster şi rudele ei, pe descendenţii lui Ronald Reagan sau anturajul altor persoane afectate citate explicit de judecător.

Potrivit documentelor instanţei, starea lui psihică este acum "stabilă".

"Dacă nu ar fi încercat să omoare un preşedinte, i s-ar fi acordat libertate deplină cu mult, mult timp în urmă", a declarat judecătorul Paul Friedman în septembrie.