Criză pe Mediterana: Greta Thunberg și alți activiști reținuți de forțele israeliene în apele internaționale în timp ce se îndreptau spre Gaza

Un nou incident internațional tensionează relațiile diplomatice și aprinde controverse legate de blocada asupra Fâșiei Gaza. Activista suedeză pentru climă, Greta Thunberg, a anunțat printr-un mesaj video preînregistrat că ea și alți activiști de la bordul navei „Madleen” au fost interceptați și reținuți în apele internaționale de către forțele israeliene sau de forțe afiliate statului Israel, în timp ce se îndreptau către Gaza cu ajutoare umanitare.

Iun 9, 2025 - 13:23
Criză pe Mediterana: Greta Thunberg și alți activiști reținuți de forțele israeliene în apele internaționale în timp ce se îndreptau spre Gaza
Foto: Israel Foreign Ministry / X

„Dacă vedeți această înregistrare, am fost capturați în ape internaționale de forțele de ocupație israeliene sau de aliații acestora”, a declarat Thunberg într-un clip publicat de Coaliția Flotila Libertății, organizația care a coordonat expediția navei. Activista a făcut apel la publicul internațional, cerând ca presiunea diplomatică să fie intensificată asupra guvernului suedez pentru eliberarea sa și a celorlalți pasageri.


O misiune umanitară sub semnul confruntării geopolitice

„Madleen”, un velier aflat sub comanda Coaliției Flotila Libertății, a părăsit Sicilia la 1 iunie cu destinația Fâșia Gaza, având la bord activiști internaționali, jurnaliști și provizii umanitare. Misiunea își propunea să spargă blocada israeliană impusă asupra teritoriului palestinian – o blocadă denunțată de ONU drept factor direct de agravare a crizei umanitare și a foametei în enclava controlată de Hamas.

Printre cei aflați la bord se numără șase cetățeni francezi, printre care Rima Hassan, eurodeputată LFI (Franța Nesupusă) și voce proeminentă în mișcarea de solidaritate cu Palestina, alături de jurnaliștii Yanis Mhadi (Blast) și Omar Faiad (Al-Jazeera). Din echipaj mai fac parte activiști și cetățeni din Suedia, Germania, Olanda, Brazilia, Turcia și Spania, toți implicați în campanii umanitare sau ecologiste.


Israelul publică imagini cu activiștii și promite repatrierea lor

În replică, Ministerul israelian de Externe a publicat o înregistrare video în care apar pasagerii navei „Madleen”, inclusiv Greta Thunberg, aliniați pe punte și purtând veste de salvare portocalii, în timp ce un militar le oferă apă și hrană. Mesajul însoțitor transmis pe rețeaua „X” (fostul Twitter) susține că vasul se îndreaptă „în siguranță către țărmurile Israelului” și că pasagerii vor fi repatriați în țările lor de origine.

Un alt videoclip difuzat de autoritățile israeliene arată un militar al Marinei care transmite pe radio un avertisment: „Zona maritimă din largul coastelor Gazei este închisă”.


Relatări din interior: substante necunoscute, panică la bord

Înainte ca semnalul radio să fie întrerupt, o transmisiune live realizată de activista Yasmin Acar de pe vas a surprins momente tensionate. Acar a arătat o substanță albă împrăștiată pe punte, susținând că aceasta a fost aruncată asupra navei și că afectează vederea și respirația membrilor echipajului. Ulterior, pe canalul Telegram al Coaliției, a fost publicat un alt clip în care mai mulți pasageri apar cu mâinile ridicate, într-un gest de capitulare.

După pierderea contactului cu „Madleen”, Coaliția Flotila Libertății a început să publice mesaje video preînregistrate ale pasagerilor, inclusiv de la Greta Thunberg, menite să documenteze acțiunea și să prevină ștergerea urmelor evenimentului.


Israelul denunță inițiativa și o cataloghează drept propagandă pro-Hamas

Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a anunțat dinainte intenția de a bloca orice tentativă a navei de a ajunge în Gaza, catalogând demersul ca o „acțiune provocatoare cu miză politică”. Într-un mesaj dur, oficialul a transmis:

„Am instruit armata să împiedice nava Madleen să acosteze în Gaza. Antisemitei Greta și tovarășilor ei, purtători de cuvânt ai propagandei Hamas, le spun clar: întoarceți-vă, nu veți ajunge în Gaza.”

Oficialii israelieni au încadrat acțiunea drept un gest de „turism militant și PR”, iar nava – „un iaht de selfie pentru celebrități”, o etichetare ironică a prezenței vedetelor internaționale în campanii umanitare cu miză politică.


Controverse internaționale și implicații diplomatice

Incidentul amplifică tensiunile din jurul blocadei israeliene asupra Gazei, care este tot mai contestată în plan internațional. Organizațiile pentru drepturile omului și oficiali ONU atrag atenția că măsura, justificată de Israel prin nevoia de securitate, agravează criza umanitară, limitând accesul la hrană, apă și medicamente.

Reținerea activiștilor internaționali, mai ales a unor figuri publice precum Greta Thunberg, va aduce probabil presiuni diplomatice asupra Israelului, în special din partea statelor europene ai căror cetățeni se află la bord.


Un precedent periculos pentru acțiunile umanitare navale?

Acțiunea asupra navei „Madleen” ridică întrebări esențiale despre dreptul de navigație în apele internaționale, legitimitatea blocadei și tratamentul aplicat civililor aflați în misiuni declarate umanitare. De asemenea, cazul devine un test major pentru solidaritatea internațională în fața conflictului israeliano-palestinian, aflat într-o escaladare dramatică de luni de zile.

Pe fondul acestor evenimente, soarta activiștilor rămâne incertă. Între timp, ochii lumii întregi se îndreaptă către Mediterana și către modul în care guvernele europene vor reacționa la această criză cu implicații geopolitice și umanitare profunde.