O destinație greșită, o aventură neașteptată: Cum a ajuns o pasageră de 79 de ani în Italia, în loc de Germania
O pasageră de 79 de ani a trăit o experiență uluitoare după ce a descoperit că avionul în care se urcase nu o ducea la Berlin, așa cum planificase, ci la... Bologna. Lena, o suedeză care călătorea singură din Copenhaga, s-a trezit într-o țară greșită după ce a urmat indicațiile de pe panourile aeroportului și s-a urcat în avionul nepotrivit.

„Welcome to Bologna” – momentul revelației
Totul a părut în regulă până în clipa în care aeronava a aterizat, iar pe geamul terminalului a apărut mesajul „Welcome to Bologna”. Femeia își rezervase un zbor cu easyJet către Berlin, unde urma să-l întâlnească pe fiul ei, Paul-Johan, pe 22 mai. Ajunsă la timp în aeroportul din Copenhaga, și-a predat bagajul de cală și a urmat instrucțiunile către poarta de îmbarcare indicată.
Ajunsă la poartă, Lena a observat că îmbarcarea era deja în desfășurare. În grabă, a urcat ultima în avion, presupunând că totul decurge normal – cu atât mai mult cu cât locul ei era liber și nimeni nu a ridicat semne de întrebare. Deși zborul rezervat era operat de easyJet, avionul aparținea companiei Ryanair. Femeia a presupus că ar putea fi vorba de o colaborare între companii sau o reprogramare despre care nu fusese informată.
Un zbor suspect de lung
După ce avionul a decolat, Lena a început să aibă suspiciuni. Cursa Copenhaga–Berlin durează aproximativ o oră, dar zborul părea să se prelungească neobișnuit de mult. Îngrijorarea s-a confirmat când a văzut mesajul de bun venit în Bologna, Italia – la peste 800 de kilometri de destinația sa inițială.
Cum a fost posibil?
Conform relatărilor, ambele zboruri – cel spre Bologna și cel spre Berlin – plecau de la aceeași poartă, la intervale apropiate. Deși Lena susține că a arătat biletul și boarding pass-ul personalului, se pare că verificările au fost superficiale. Personalul de la poartă era angajatul unei firme externe care operează în aeroportul din Copenhaga.
Contactată de publicația britanică The Independent, compania Ryanair a transmis că responsabilitatea îmbarcării corecte revine pasagerilor și că panourile informative și anunțurile audio din aeroport conțin toate informațiile necesare. Potrivit companiei, zborul spre Bologna era programat chiar înaintea celui spre Berlin, iar informațiile afișate erau clare.
Confuzie, frustrare și o „vacanță” forțată în Italia
Ajunsă în Bologna, Lena s-a confruntat cu dificultăți în a face personalul aeroportuar să înțeleagă ce s-a întâmplat. Mai mult, o angajată Ryanair a acuzat-o că este singura responsabilă pentru încurcătura creată. „A fost nedrept și jignitor. Am 79 de ani, călătoresc singură și m-am aflat într-o situație foarte vulnerabilă”, a declarat femeia pentru publicația Expressen.
Între timp, fiul ei o aștepta îngrijorat în Berlin. Lena a reușit, în cele din urmă, să-l contacteze și să-l anunțe că se află într-o cu totul altă țară. Compania aeriană a organizat un transfer cu taxiul până la Veneția, unde femeia a fost cazată peste noapte. A doua zi, a fost îmbarcată într-un alt zbor spre Berlin.
„Imediat ce am aflat de situație, am organizat cazare și am găsit o variantă alternativă de zbor, cu escală în Veneția”, a transmis Ryanair.
O lecție de atenție în aeroporturi
Povestea Lenei ridică semne de întrebare serioase privind procedurile de verificare la porțile de îmbarcare și responsabilitatea companiilor aeriene în gestionarea pasagerilor – mai ales când aceștia sunt în vârstă sau călătoresc singuri. Deși companiile își declină responsabilitatea, incidentul scoate în evidență riscurile birocratizării și externalizării serviciilor esențiale în aeroporturi.