Lituania sprijină securitatea Moldovei cu 100 de drone și susține ferm integrarea sa europeană

Lituania a donat Republicii Moldova 100 de drone FPV destinate supravegherii aeriene și consolidării capacităților de securitate națională, a anunțat premierul lituanian Gintautas Paluckas în cadrul unei conferințe de presă susținute la Chișinău alături de omologul său moldovean, Dorin Recean.

Mai 26, 2025 - 12:43
Lituania sprijină securitatea Moldovei cu 100 de drone și susține ferm integrarea sa europeană
Imagine cu caracter ilustrativ

„Țările noastre se bucură de relații bilaterale excelente. Suntem prieteni nu doar în cuvinte, ci și în acțiuni. Cooperăm în domenii esențiale precum securitatea energetică, reziliența și schimbul de expertiză pentru a sprijini integrarea europeană a Republicii Moldova”, a declarat Paluckas, subliniind că Vilnius va continua să ofere sprijin tehnic și consultativ autorităților de la Chișinău.

Premierul lituanian a reiterat angajamentul ferm al țării sale față de parcursul european al Republicii Moldova, arătându-se dispus să împărtășească experiența Lituaniei în procesul de aderare la Uniunea Europeană (UE).

Sprijin european pentru accelerarea aderării Moldovei la UE

Pe plan european, Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European a votat, pe 13 mai 2025, raportul anual privind Republica Moldova, care include un apel clar pentru accelerarea procesului de aderare a Chișinăului la UE.

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan, vicepreședinte al PPE, a anunțat pe Facebook că raportul salută angajamentul autorităților moldovene de a finaliza procesul de screening legislativ și de a deschide primele capitole de negociere în lunile următoare. Amendamentul care susține aceste obiective a fost depus de Mureșan și colegii săi din PNL și grupul PPE.

„Solicităm Comisiei Europene să sprijine mai intens autoritățile moldovene pentru ca aceste obiective să fie îndeplinite. În contextul amenințărilor continue din partea Rusiei, integrarea europeană a Republicii Moldova – dar și a Ucrainei – trebuie să devină o prioritate strategică pentru UE”, a declarat Mureșan.

Raportul urmează să fie supus votului final în plenul Parlamentului European în luna iunie 2025.