Germania ar putea reintroduce recrutarea militară în 2026, dacă nu atrage suficienți voluntari pentru forțele armate

Germania ar putea lua în considerare reintroducerea serviciului militar obligatoriu chiar din 2026, în contextul dificultății de a atrage suficienți voluntari pentru forțele armate. Declarația a fost făcută de ministrul Apărării, Boris Pistorius, într-un interviu acordat publicației Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, sâmbătă, 20 mai.

Mai 24, 2025 - 17:14
Germania ar putea reintroduce recrutarea militară în 2026, dacă nu atrage suficienți voluntari pentru forțele armate
Imagine cu caracter ilustrativ

Partea din alianța NATO, Germania se află într-un proces de consolidare a capacităților sale militare, în urma invaziei Rusiei în Ucraina din 2022. Cu toate acestea, autoritățile se confruntă cu provocarea de a atrage recruți suficienți pentru a-și îndeplini angajamentele internaționale. Potrivit forțelor armate germane, sunt necesari încă 100.000 de soldați suplimentari în următorii ani pentru a putea face față obligațiilor NATO.

În contextul în care forțele armate germane încearcă să atragă noi membri, o parte a coaliției de guvernare, dominată de conservatori, a susținut creșterea cheltuielilor pentru apărare și a arătat deschidere față de reintroducerea serviciului militar obligatoriu, abandonat în 2011. În schimb, social-democrații (SPD), care sunt parteneri minoritari în coaliție, au susținut întotdeauna un model bazat pe recrutarea voluntară.

„Modelul nostru actual se bazează pe recrutarea voluntară. Dar, dacă ajungem într-un punct în care numărul de recruți nu este suficient pentru a satisface nevoile noastre, vom lua în considerare opțiunea reintroducerii serviciului militar obligatoriu”, a declarat Boris Pistorius. Ministrul a adăugat că un proiect de lege în acest sens ar putea fi adoptat începând cu 1 ianuarie 2026.

În același timp, generalul Andreas Henne, comandantul Diviziei de Securitate Internă din Germania, a subliniat importanța intensificării campaniilor de recrutare. „Am început să facem pași importanți, dar acum trebuie să accelerăm ritmul, în special în ceea ce privește dotările, extinderea infrastructurii și, nu în ultimul rând, personalul”, a declarat Henne pentru site-ul de știri t-online.

Germania se află astfel într-o perioadă crucială în care trebuie să își ajusteze politica de recrutare și să își întărească forțele armate, având în vedere provocările geopolitice tot mai mari din estul Europei.