Conflict între jandarmi și fermierii blocați la intrarea în Capitală: „Vor să ne termine. Ne-am săturat să devenim sclavi în propria țară”

Este scandal între fermieri și jandarmi la intrarea în Capitală.

Ian 11, 2024 - 18:23
Urmărește-ne peGoogle news
Conflict între jandarmi și fermierii blocați la intrarea în Capitală: „Vor să ne termine. Ne-am săturat să devenim sclavi în propria țară”
Foto: Captură Video

UPDATE: La fața locului, este așteptat să ajungă și prefectul. 

La intrarea în Capitală dinspre Chiajna a fost făcut un cordon de jandarmi. Aceștia încearcă să îi oprească pe fermieri să intre în București. Transportatorii și fermierii sunt revoltați de aceste acțiuni ale jandarmilor și de faptul că nu pot înainta, la fața locului discuțiile fiind aprinse.

"Eu de mai mult timp spun că trăim într-un stat polițienesc. Uite că de data asta s-a dovedit că noi chiar trăim într-un stat polițienesc, adică ni se pune pumnul în gură, s-a făcut revoluția degeaba pentru că de la revoluție noi aveam dreptul la liberă exprimare. Văd că aici nu mai avem dreptul, ne-au blocat, suntem considerați ca niște mari infractori. Noi am ieșit să ne cerem drepturile, noi am ieșit să ne ajute să își ia mâna de pe Ucraina și să se întoarcă către fermierul din România.

"Noi nu ne vom mai lăsa călcați în picioare, nu le vom mai permite indiferent cu câtă jandarmerie vor veni"

Ceea ce fac aceste autorități, această clasă politică iresponsabilă, care ne-a îndatorat, și nepoții mei 6 pe care îi am sunt datori din cauza lor că se împrumută de la o zi la alta, noi nu le vom permite, vom merge acum la o negociere la Prefectură, ne vom întoarce înapoi, iar dacă nu sunt condițiile favorabile, nu vom pleca de aici, indiferent de ce se v-a întâmpla. Noi am venit să protestăm pașnic. Nu există nicio organizație care și-a asumat, am discutat pe rețelele sociale și am hotărât să venim să ne cerem drepturile. Sunt drepturile noastre, această țară nu aparține doar politicienilor, este o țară care aparține tuturor românilor. Noi nu ne vom mai lăsa călcați în picioare, nu le vom mai permite indiferent cu câtă jandarmerie vor veni și cu câtă poliție.

Vom sta pașnic să vedem dacă stau și dânșii cu noi săptămâni întregi aici. Vom telefona acasă, să vină să ne aducă hrană și vom rămâne aici până când cineva ne va lua în calcul pentru că acest stat polițienesc și acești politicieni iresponsabili ar trebui să se gândească că s-a terminat. Noi ne-am săturat să devenim sclavi în propria țară. Noi ne-am săturat să ne lăsăm copiii și nepoții să plătească datoriile pe care le fac acești oameni. Ne pare rău, ceea ce face jandarmeria și poliția... noi le plătim salarii din sudoarea muncii noastre, ar trebui să gândească cu mare atenție. Statul român nu produce decât 38% din salariile bugetarilor, restul de bani vin de la oamenii aceștia, de la munca lor. Ar trebui să ne respecte mai mult. Nu am crezut că vor face lucrurile astea. În Germania polițiștii au mers lângă fermieri și le-au acordat toată atenția. Văd că aici poliția și jandarmeria sunt împotriva noastră", a spus Ștefan Muscă, fermier.

"Ne-au adus până aici cu 10 kilometri la oră ca să aibă timp să facă barajul"

"Ne-au adus până aici cu 10 kilometri la oră ca să aibă timp să facă barajul. Spuneți-i cât am făcut de la Centură până aici. Prețurile și impozitele sunt prea mari. Vor să ne termine. Vor să semănăm cu 9 lei motorina și să vindem cu 60-70 de bani la toamnă la recoltă. Ce facem? Efectiv ne falimentează. Toată munca de o viață se duce pe apa sâmbetei. Avem și noi rate, avem familii, nu se poate un ca asta", a intervenit un al fermier.

"Ne pierdem agoniseala de o viață", a spus altul.

Solicitările transportatorilor

Fermierii și transportatorii cer ca transportul rutier să fie recunoscut drept „drept sector economic strategic” și să fie susținut. Protestatarii au o listă de revendicări:

- plafonarea prețurilor RCA;

- evitarea unor duble taxări;

- măsuri de fluidizare a traficului prin vămi;acordarea alocației de cazare fără documente justificative și în mediul privat, așa cum se întâmplă în sectorul bugetar;

- introducerea unei alocaţii de hrană neimpozabilă pentru lucrătorii detaşaţi, neimpozabilă;

- reglementarea unei legi anti-dumping care să pedepsească prestarea unui serviciu la un tarif care nu acoperă costurile implicate;

- posibilitatea recuperării unui procent din acciza la combustibil pentru firmele de transport;

- controlul camioanelor ucrainene pe teritoriul României să se facă așa cum se face și în cazul celor românești;

- ușurarea accesului camioanelor românești în Portul Constanţa, aglomerat de fluxul mare de camioane ucrainene.

Sursa: DCNews