OUG: Toți foștii președinți vor beneficia de funeralii de stat - Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Este cel mai înalt grad de recunoaștere a meritelor

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului României, a anunțat în ce constă OUG privind funeraliile de stat, adoptată joi.

Ian 11, 2024 - 15:09
Urmărește-ne peGoogle news
OUG: Toți foștii președinți vor beneficia de funeralii de stat - Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Este cel mai înalt grad de recunoaștere a meritelor
Foto: Captură Video

Întrebat ce prevede OUG privind funeraliile de stat, purtătorul de cuvânt al Guvernului României a răspuns:

„Ordonanța menționată de dumneavoastră a fost aprobată. Ea prevede o completare a Legii 2015/2016, privind ceremoniile oficiale în general. Concret, înseamnă că astăzi s-a creat cadrul legal pentru crearea Comitetului de Organizare a Funeraliilor de Stat. Este un ceremonial rezervat actualilor și foștilor șefi de stat. Este cel mai înalt grad de recunoaștere a meritelor unui cetățean român în slujba țării sale și pentru a vedea în ce va consta această coordonare instituțională, în caz de funeralii naționale, va trebui să vină și o altă hotărâre de guvern, care va detalia toată această procedură”.

Întrebat dacă foștii premieri și președinți ai celor două camere ale Parlamentului vor beneficia de funeralii de stat, acesta a răspuns:

„În baza legii menționate, foștii șefi de camere parlamentare și foștii premieri beneficiază (deja) de funeralii cu onoruri militare. Nu se modifică nimic la acest capitol”.

Sursa: DCNews