Record înregistrat de Germania la exportul de arme, în 2023 - O creștere cu 40% față de anul trecut

Guvernul german a înregistrat, în 2023, un nou record în ceea ce privește exporturile de arme, conform datelor oficiale. A autorizat vânzări în valoare de cel puțin 11,71 miliarde de euro (12,9 miliarde de dolari), cu precădere datorită asistenței acordate Ucrainei, conform raportărilor DPA de miercuri.

Dec 27, 2023 - 18:56
Urmărește-ne peGoogle news
Record înregistrat de Germania la exportul de arme, în 2023 - O creștere cu 40% față de anul trecut
Imagine cu caracter ilustrativ

Recordul anterior a fost de 9,35 miliarde de euro, stabilit în 2021. Comparativ cu 2022, creşterea din acest an a fost de 40%, potrivit datelor Ministerului Economiei furnizate ca răspuns la o întrebare parlamentară şi consultate de DPA.

Mai mult de o treime din exporturile pentru 2023, în valoare totală de 4,15 miliarde de euro, au fost destinate Ucrainei pentru campania de apărare împotriva invadatorilor ruşi, scrie sursa citată.

În primul an de război în Ucraina, pentru această ţară au fost aprobate livrări de arme germane în valoare de 2,24 miliarde de euro, inclusiv sisteme de apărare aeriană şi artilerie grea. În acest an, tancurile de luptă principale Leopard 2 au fost predate după o ezitare iniţială din partea guvernului german.

Datele se referă la perioada cuprinsă între 1 ianuarie şi 12 decembrie, timp în care Germania a aprobat 6,15 miliarde de euro pentru arme şi 5,57 miliarde de euro pentru alte echipamente militare în întreaga lume.

Aproape 90% au fost direcţionate către state UE şi NATO, Ucraina şi ţări care sunt tratate în mod similar cu statele NATO în ceea ce priveşte controlul exporturilor de arme - de exemplu Japonia, Australia şi Coreea de Sud.

Pentru aşa-numitele ţări terţe, cum ar fi Israel, Emiratele Arabe Unite sau Arabia Saudită, guvernul german a dat undă verde vânzării de arme şi alte echipamente de apărare produse în Germania în valoare de 1,18 miliarde de euro.

Această cheltuială generală vine după ce coaliţia de centru-stânga aflată la guvernare în Germania a revenit asupra intenţiei sale de a reduce exporturile de arme.

Schimbarea a fost confirmată de cancelarul Olaf Scholz în februarie 2022, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina. Noua politică a însemnat, de asemenea, că Germania a renunţat la o interdicţie autoimpusă privind livrările de arme către un conflict în curs de desfăşurare.

Parlamentarul german Ralf Stegner, expert în politică externă în cadrul Partidului Social-Democrat al lui Scholz, şi-a reiterat apelul pentru interzicerea livrărilor de arme către dictaturi.

Cred că am avea în continuare dreptate să nu furnizăm arme regiunilor de criză şi dictaturilor”, a declarat el pentru dpa, dar a precizat că Ucraina este o excepţie.

Israelul a primit în acest an exporturi de arme în valoare de 323,2 milioane de euro din partea Germaniei - de aproximativ 10 ori mai mult decât în tot anul 2022 (când valoarea a fost de 32 de milioane de euro).

Majoritatea celor peste 200 de licenţe individuale pentru Israel au fost eliberate în urma atacului terorist al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, potrivit informaţiilor anterioare ale ministerului. Componentele pentru sistemele de apărare aeriană şi echipamentele de comunicaţii au fost principalele exporturi.

Liderul Partidului Verzilor, Omid Nouripour, al cărui partid face parte din coaliţia guvernamentală cu SPD şi cu Democraţii Liberi (FDP), a cerut să se ajungă în curând la un acord cu privire la o lege care să controleze mai bine livrările de arme.

El a declarat pentru DPA că recordul este "o veste proastă, pentru că spune ceva şi despre starea lumii".

Sursa: Adevărul