Proteste la Belgrad împotriva regimului Vucic, acuzat că a fraudat alegerile

Un protest al opoziției sârbe a început luni la Belgrad, pentru a doua zi la rând, transmite radioul B92. Zeci de membri ai opoziției, studenți și activiști, s-au adunat încă de la ora 11 în fața sediului Ministerului Administrației de Stat și Autoguvernării Locale.

Dec 25, 2023 - 15:52
Urmărește-ne peGoogle news
Proteste la Belgrad împotriva regimului Vucic, acuzat că a fraudat alegerile
Foto: Captură Video

Protestatarii cer repetarea alegerilor, despre care spun că au fost furate de partidul președintelui pro-rus Alexandar Vucic. Acesta conduce cu mână de fier Serbia de peste un deceniu, regimul său începând când a preluat inițial funcția de premier, în 2014.

Protestatarii așteaptă un răspuns la cererea de desecretizare a listelor electorale. Activistul Nikola Ristic le-a spus jurnaliştilor că, dacă nu vor primi un răspuns pozitiv din partea autorităților, vor bloca două puncte-cheie din oraş.

Potrivit acestuia, blocada ar dura șase ore, după care, dacă până atunci nu se primește niciun răspuns pozitiv, își va anunța pașii următori.

Ristić a spus că protestatarii nu vor violență.

Protestul de duminică seară a înregistrat și momente violente, când mai mulți manifestanți au încercat să intre cu forța în sediul Primăriei Belgrad.

Ulterior, președintele Vucic s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Belgrad, în timp ce prim-ministra Ana Brnabic a mulțumit serviciilor secrete din Rusia pentru ajutorul dat în contracararea protestului opoziției.

Sursa: G4Media