Polițiștii, furați, sistematic, la salarii - Majorarea de 5%, anunțată de Guvern, este o bătaie de joc, susțin sindicaliștii din MAI
Prin refuzul aplicării Legii 153/2017, în integralitatea ei, polițiștii pierd la salariu peste 3.000 de lei, avertizează conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). Majorarea de 5%, anunțată de Guvern, este o bătaie de joc, susțin sindicaliștii din MAI, care amenință cu forme de protest care vor bloca sistemul. Un polițist debutant va primi cu 20 de lei mai mult decât salariul minim, mai arată SNPPC.
Guvernul refuză în continuare să aplice Legea salarizării bugetare în sistemul de apărare și ordine publică, fapt care a stârnit o stare de nemulțumire în rândul angajaților. Practic, polițiștii pierd la salariu peste 3.000 de lei, iar un debutant în această profesie a ajuns să ia cu doar 20 de lei mai mult decât salariul minim, atrag atenția sindicaliștii din MAI.
”5% majorare salarială este o mizerie. Un debutant, care are undeva la un 3.600 de lei brut, dacă ajunge salariul minim pe economie 3.700 de lei, va avea 20 de lei peste salariul minim pe economie. O glumă proastă, în condițiile în care salariul net va fi de 2.430 de lei. Pentru polițiștii cu vechime, creșterea va fi de 100-150 de lei. 5% nu acoperă nici rata inflației pe 2023, ca să nu mai vorbim de cea din 2022. Noi le-am spus să dea o parte din restanță astfel încât să acopere măcar rata inflației. Pentru că nu se aplică Legea 153/2017, în integralitatea ei, un polițist debutant pierde la salariu 564 de lei, pentru că, în loc să primească 668 de lei, primește doar 104 lei. Mai mult, sporurile sunt blocate la salariul de funcție din decembrie 2018, ceea ce înseamnă o pierdere la salariu de 400 de lei pentru toți polițiștii. Iar polițiștii cu vechime pierd cel puțin 1.500 de lei pe lună. Dacă mai punem la socoteală și chiria, care este blocată la nivelul lunii decemrbie 2009, pierderile sunt și mai mari. Polițistul debutant, în loc să ia 1.800 lei bani de chirie, el primește 480 de lei, iar polițistul cu vechime primește maximum 600 de lei, dar ar fi trebuit să primească 2.200 de lei”, a declarat Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).
Deși a fost actualizată la 48 de lei, polițiștii primesc doar 34 de lei pentru norma de hrană, ceea ce înseamnă o altă pierdere de 420 de lei pe lună. În ce privește banii pentru chirie, sindicaliștii au tot cerut ministerului să acorde acești bani în funcție de prețul pieței, pentru că nivelurile sunt diferite în localități.
”Noi nu cerem nimic în plus la salariu, acestea sunt restanțe, prevăzute în lege. Acum ne organizăm cu aplicarea controlului legal la granițe. Practic, polițiștii de frontieră vor refuza relaxarea. Când este coadă mare la vamă, se dă o dispoziție internă de relaxare, care înseamnă să nu se mai facă verificări strict pe procedură. Polițiștii din penitenciare au blocat intrarea în serviciu și vor și polițiștii noștri să facă același lucru la IPJ-uri, să refuze timp de o oră să intre în serviciu”, a mai precizat președintele SNPPC, Vasile Zelca.
SNPPC a cerut Guvernului acordarea sporurilor și indemnizațiilor la valorile salariale din iunie 2023, și nu la cele aflate acum în plată, care sunt mult mai mici.
”În fapt, familia ocupațională bugetară Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională a fost discriminată, în ultimii ani, din punct de vedere salarial, prin tot felul de OUG, care au impus prorogări, respectiv neaplicarea, la termenele prevăzute, a Legii-cadru 153/2017, Anexele nr. VI și VIII, care privesc polițiștii, militarii și personalul contractual din SAOPSN”, susține SNPPC.
Totodată sindicaliștii cer actualizarea salariului de grad în raport cu salariul minim pe economie, stabilit prin HG, nu cu valorile de referință actuale, diminuate și discriminatorii față de alte categorii bugetare.
Sursa: Național