Vin vremuri și mai grele pentru polițiști - Nicio majorare de venituri în 2024
După ce au primit niște firimituri la sfârșitul acestui an, din aplicarea parțială a Legii salarizării bugetare, polițiștii primesc o lovitură și mai cruntă. În 2024, anul unei austerități crâncene impuse de Guvern, aceștia nu vor beneficia de nicio majorare de venituri. Astfel, cuantumul sporurilor și a normelor de echipament și de hrană vor rămâne la același nivel ca în luna decembrie 2023.
Austeritatea implementată de Guvern pentru sfârșitul acestui an este nimic față de cea anunțată pentru 2024. Deși este greu de imaginat cum va funcționa aparatul bugetar, Executivul a decis să taie absolut tot de al ceea ce înseamnă achiziții, angajări, tichete de valoare, sporuri, sume de bani în urma deciziilor instanței sau plata orelor suplimentare.
Ultima variantă a ordonanței austerității prevede menținerea în anul 2024 a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2023, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.
Mai mult, în anul 2024, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se va compensa numai cu timp liber corespunzător. În afara tichetelor de creșă, anul viitor nu vor fi acordate bilete de valoare și nici premii, anunță Ministerul Finanțelor.
”În anul 2024 se vor menține anumite categorii de drepturi de care beneficiază personalul militar, polițiștii și polițiștii de penitenciare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul brut, la nivelul lunii decembrie 2023. Tot la nivelul lui decembrie 2023 vor fi menținute norma de hrană și norma de echipament”, se mai arată în ordonanța emisă de Ministerul Finanțelor.
Numărul maxim de posturi finanțat în anul 2024 din fonduri publice de către instituțiile și autoritățile publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare va fi stabilit astfel încât să se asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială acordate în condițiile legii cu încadrarea în cheltuielile de personal. Ordonatorii de credite vor stabili numărul maxim de posturi care se finanțează, cu respectarea acestei condiționalități, susține Ministerul Finanțelor, ceea ce poate însemna chiar o reducere a numărului de angajați. Totodată, de la începutul anului viitor, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice. Pentru posturile pentru care s-a care s-a afișat selecția dosarelor și pentru posturile unice, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se pot continua procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată. Ordonanța austerității reduce la 3 numărul de călătorii gratuite dus-întors cu transportul feroviar în anii 2024-2025, iar de luna viitoare autoritățile și instituțiile publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, nu vor mai avea voie să achiziționeze, să preia în leasing sau să închirieze autoturisme, mobilier şi aparatură birotică.
Cei mai puțin afectați de austeritatea crâncenă dictată de Guvern vor fi judecătorii, procurorii și personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea. În cazul acestora, măsura va fi o derogare de la legile în vigoare, astfel că pensiile de serviciu ( așa cum le numește Guvernul) nu se vor actualiza cu rata medie a inflației anul viitor. Prin toate măsurile anunțate în ordonanța austerității, Executivul și-a făcut planul să facă o economie la buget de 63,8 miliarde de lei în 2024.
Sursa: Național