Mulți șoferi refuză să oprească la semnalele polițiștilor - MAI consideră că fenomenul „nu este generalizat”

Un document emis de Ministerul Afacerilor Interne, la solicitarea unui deputat USR, arată câți șoferi refuză să oprească la semnalele polițiștilor. MAI arată că nu deține statistici concrete, dar consideră că fenomenul nu este unul generalizat.

Dec 17, 2023 - 10:21
Urmărește-ne peGoogle news
Mulți șoferi refuză să oprească la semnalele polițiștilor - MAI consideră că fenomenul „nu este generalizat”
Foto: Captură Video

Printr-o interpelare transmisă Ministerului Afacerilor Interne, deputatul USR Mihai Cătălin Botez solicită să i se comunice câte cazuri de neoprire la semnalul polițiștilor s-au înregistrat în ultimii 5 ani, câte amenzi au fost date în aceste situații și dacă acesta este un fenomen generalizat ori unul care se manifestă doar în situații particulare.

MAI i-a transmis deputatului Botez că „baza de date nu este structurată astfel încât să poată fi identificat cazurile de neoprire la semnalul polițiștilor și numărul amenzilor date în aceste situații”. „Singurele date pe care vi le putem pune la dispoziție sunt sancțiunile contravenționale aplicate pentru nerespectarea semnalelor, dispozițiilor și indicațiilor polițiștilor rutieri”, arată documentul.

Astfel, situația din baza de date a Poliției arată că în 2019 au fost 2.610 cazuri, în 2020 s-au înregistrat 2.501 cazuri, în 2021 au fost 2.523 de cazuri, iar în 2022 au fost înregistrate 2.272 de cazuri. În primele opt luni din 2023 au fost 1.487 de cazuri, rezultând un total, în ultimii cinci ani, de 11.393 de cazuri de neoprire la semnalele polițiștilor.

„Menționăm că procentul sancțiunilor contravenționale aplicare pentru nerespectarea semnalelor polițiștilor rutieri față de numărul total al sancțiunilor contravenționale aplicate pentru nerespectarea OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice reprezintă aproximativ 0,1 la sută, nefiind, așadar, un fenomen generalizat”, se arată în răspunsul MAI.

Ministerul subliniază că în practică „s-a constatat faptul că în cele mai multe cazuri în care conducătorii de vehicule nu s-au conformat semnalelor, indicațiilor și dispozițiilor polițistului rutier și pentru a căror urmărire s-a impus oprirea forțată a acestora, au fost constatate și alte fapte de natură penală sau contravențională (cele mai frecvente fiind: conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, conducerea fără a deține permis de conducere ori cu dreptul de a conduce suspendat sau anulat)”.

Potrivit Codului Rutier, șoferii care nu respectă indicațiile polițistului rutier rămân fără permis pentru 30 de zile. Sancțiunile de acest tip pot fi contestate în instanță.