Rusia amenință că va ataca țările NATO care au baze pentru avioanele F-16 donate Ucrainei - România, direct vizată

Tensiunile geopolitice dintre Rusia și Occident ating cote alarmante odată cu amenințările recente ale Moscovei. Rusia a avertizat tranșant că va ataca țările occidentale cu rachete dacă avioanele de vânătoare F-16 recent donate Ucrainei vor avea baza pe teritoriul NATO.

Dec 13, 2023 - 19:29
Dec 13, 2023 - 19:29
Urmărește-ne peGoogle news
Rusia amenință că va ataca țările NATO care au baze pentru avioanele F-16 donate Ucrainei - România, direct vizată
Foto: Forțele Aeriene Române/ imagine cu caracter ilustrativ

Într-o declarație incendiara, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a avertizat că aeronavele F-16 din țările membre ale NATO vor fi considerate ținte legitime. Ea a subliniat că posibila desfășurare a avioanelor de luptă din a patra generație în Polonia, Slovacia și România reprezintă o adâncire a NATO în conflictul ucrainean. Declarația aceasta ridică și mai mult tensiunile deja ample dintre Rusia și Alianța Nord-Atlantică, având consecințe semnificative asupra securității regionale.

„S-au pus multe întrebări despre transferul avioanelor de luptă F-16 către Ucraina“, a declarat Zaharova, în vârstă de 47 de ani.

"Aș dori să spun că statele membre NATO continuă, după cum înțelegeți, să înarmeze intensiv Ucraina, iar furnizarea de avioane de luptă tactice este următoarea mișcare. Având în vedere faptul că o parte semnificativă a infrastructurii aerodromurilor din Ucraina a fost distrusă, este posibil ca aceste avioane de luptă americane să fie staționate în afara țării, în Polonia, Slovacia și România. Astfel, Alianța Nord-Atlantică se adâncește tot mai mult în conflictul ucrainean”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse.

În august, Statele Unite au aprobat trimiterea în Ucraina a unor avioane de luptă F-16 din Danemarca și Olanda pentru a se apăra împotriva Rusiei. Acestea sunt așteptate să ajungă în Ucraina anul viitor.

Zaharova a continuat: "Occidentul duce un război hibrid împotriva țării noastre sub sloganul salvării Ucrainei. În același timp, ei au convenit, de asemenea, că principalul lor obiectiv este de a preveni o confruntare cu Rusia. Amuzant. În realitate, riscurile unei ciocniri militare directe între Rusia și NATO nu fac decât să crească“.

„Pentru forțele armate ruse, avioanele care participă la conflict de partea forțelor armate ucrainene, indiferent de unde zboară, vor fi o țintă legitimă pentru distrugere“.

Un astfel de act al lui Vladimir Putin ar declanșa cu siguranță un scenariu de al treilea război mondial între Occident și Rusia, scrie Adevărul. De altfel, președintele american Joe Biden a avertizat că dacă Rusia atacă un stat membru NATO, SUA vor interveni.

Declarația Mariei Zaharova coincide cu un avertisment din partea adjunctului șefului Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, fost președinte și prim-ministru al Rusiei.

„Niciodată, de la Criza rachetelor din Cuba din 1962, amenințarea unei ciocniri directe între Rusia și NATO care să ducă la cel de-al treilea război mondial nu a fost atât de reală“, a declarat el.

După mai bine de 21 de luni de la declanșarea celui mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, luptele continuă în Ucraina fără să se întrevadă un final și niciuna dintre părți nu a dat o lovitură decisivă pe câmpul de luptă.

Soldații ucraineni, care trăiesc în tranșee înghețate, recunosc că sunt epuizați la începutul celei de-a doua ierni de război la scară largă cu o superputere bogată în resurse și înarmată nuclear, care are o populație de peste trei ori mai mare decât cea a Ucrainei.