Doi tineri, soldați gradați profesioniști, prinși cu diplome false de bacalaureat, au fost condamnați de Tribunalul Militar

Doi tineri militari români, soldați gradați profesioniști în cadrul unei Unității Militare din Constanța, și-au terminat carierele brusc după ce au fost prinși cu un fals grosolan.

Dec 4, 2023 - 09:36
Urmărește-ne peGoogle news
Doi tineri, soldați gradați profesioniști, prinși cu diplome false de bacalaureat, au fost condamnați de Tribunalul Militar
Foto: MApN/Arhivă

Cei doi tineri soldați au dorit să plece din MAPN și să se angajeze la Inspectoratul de Jandarmi, participând la un concurs pe care l-au și promovat.

Fericirea lor a durat doar câteva zile până ce noii lor șefi le-au verificat actele. Așa s-a aflat că tinerii nu au examenul de bacalaureat luat, iar diplomele depuse la dosar sunt false.

Tribunalul Militar București s-a pronunțat, pe 23 noiembrie 2023, în cazul celor doi soldați trimiși în judecată pentru us de fals. Ambii au fost condamnați la câte șase luni de închisoare cu amânare și muncă în folosul comunității. În plus, instanța militară a decis distrugerea diplomelor de bacalaureat falsificate.

Potrivit rechizitoriului, cei doi tineri militari s-au înscris la IJJ Constanța pentru a participa la un concurs de încadrare din sursă externă. Ambii au luat testele și urmau să devină jandarmi. În momentul în care reprezentanții Serviciului Resurse Umane au verificat documentele depuse la dosarul de candidat, au descoperit că diplomele de bacalaureat nu sunt autentice. Liceele unde figurau ca absolvenți au confirmat reprezentanților Jandarmeriei Române că cei doi tineri au fost elevii școlii respective, dar nu au luat bacalaureatul.

Audiați, militarii au explicat că în anul 2015, an în care au dat și picat examenul de bacalaureat, au fost abordați în curtea școlii de un individ care era bine îmbrăcat, cu aparență de intelectual și care ne-a lăsat impresia că face parte din corpul profesoral”. Acest bărbat i-a întrebat dacă au promovat bacalaureatul ”și noi i-am răspuns că nu și acesta ne-a propus să ne aducă el diplome de bacalaureat însă trebuie să plătim fiecare dintre noi câte 500 de euro”, au mărturisit cei doi soldați în timpul audierilor.

Aceștia au precizat că diplomele în format fizic nu le-au folosit niciodată și chiar au le-au distrus, doar că înainte au făcut fotografii, păstrând imaginile în memoria telefonului. Pentru că la examenul în IJJ dosarul de înscriere era în format electronic, cei doi au decis să-și încerce norocul și trimis prin email actele false, cumpărat cu ani în urmă de la ”intelectualul” care i-a abordat în curtea liceului.

”În cadrul procedurii de concurs la I.J.J. Constanța, am participat la probe, le-am și promovat, însă după finalizarea procedurilor, I.J.J. Constanța mi-a trimis un e mail prin care mi-a comunicat că diploma de bacalaureat s-a dovedit nereală”, este mărturia unuia dintre cei doi militari inculpați.

Pentru nesăbuința lor, soldații constănțeni au ajuns în fața instanței militare sub acuzația de uz de fals, iar odată cu condamnarea penală, cariera lor militară s-a sfârșit într-un mod rușinos.

La începutul anilor 2000 în România a activat o uriașă rețea de falsificatori de documente. Peste 2000 de persoane, angajate în funcții de execuție sau de conducere, în instituții de stat sau private, își exercită profesia în mod ilegal, în baza unor acte de studii false, emise în perioada 2003-2009, dar și ulterior de o universitate obscură condusă de Mina Silviu Dobronăuţeanu.

Instanțele de judecată abundă la acest moment de dosare în care procurorii care s-au ocupat de această uriașă anchetă cer ca actele de studii ale falșilor absolvenți de studii superioare să fie anulate. Cele mai multe sunt pe rolul Judecătoriei Sector 4 București. În rechizitoriu se vorbește de 2039 absolvenți care au intrat în posesia actelor de studii apelând la rețeaua de falsificatori coordonată de Dobronăuţeanu.

Persoanele interesate să obțină în mod fraudulos diploma de licență se înscriau la universitatea incriminată. Fără să treacă măcar o zi pe la cursuri, deveneau specialiști cu studii superioare contra unei sume de bani. Unii dintre suspecții audiați în cauză și care au și acceptat să colaboreze cu anchetatorii, explicând în detaliu cum funcționa fabrica de diplome, susțin că se plătea în jur de 400 de dolari pentru fiecare act falsificat. La percheziții au fost ridicate peste 40.000 de documente, iar peste 90 la sută dintre ele au fost depistate cu probleme.