Doi magistrați acuzați de luare de mită primesc câte un milion de euro, salarii din urmă, după ce faptele s-au prescris

Doi judecători acuzați de luare de mită primesc câte un milion de euro, salarii din urmă, la reangajare, după ce faptele pentru care au fost cercetați și judecați s-au prescris între timp.

Noi 28, 2023 - 22:35
Urmărește-ne peGoogle news
Doi magistrați acuzați de luare de mită primesc câte un milion de euro, salarii din urmă, după ce faptele s-au prescris
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Magistrații au fost acuzați că ar fi ajutat o grupare care a obținut retrocedarea pădurii de 300 de milioane de euro din județul Bacău.

Cum faptele s-au prescris, cei doi judecători se pot întoarce pe funcții și trebuie să primească, la reangajare, salariile din urmă, potrivit sursei citate.

Instanța Supremă a arătat în motivare că, cel puțin unul dintre ei - un judecător de la Tribunalul Covasna - a cerut mită de 50.000 de euro, din care a primit, în propriul birou, suma de 10.000 de euro.

Prima instanță l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Procesul s-a prelungit, iar faptele s-au prescris.

Celălalt magistrat, judecător la Tribunalul Brașov, care ar fi susținut gruparea infracțională, primise, la prima instanță, doi ani de închisoare cu suspendare.

Și în acest caz, faptele s-au prescris, iar în consecință s-a dispus încetarea procesului penal.

Potrivit Consiliului Superior al Magistraturii, cei doi magistrați pot reveni la serviciu și primi drepturile salariale din 2015 și până în prezent: câte un milion de euro fiecare, suma reprezentând salariu, dobânzi și indexarea cu rata inflației.

Cât despre speța cu pădurea din Bacău (care acoperă o treime din județ), moștenitorii acesteia avertizează că vor da România în judecată la CEDO, ceea ce înseamnă că țara noastră riscă să fie bună de plată.

Foto: Adevărul