Fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, despre acuzația de plagiat: „A fost un atac politic asupra mea coordonat de o echipă formată din trei persoane”

În 2015, Gabriel Oprea, fost lider al partidului UNPR și ministru al Afacerilor Interne în Guvernul Ponta, a fost acuzat de plagiat în legătură cu teza sa de doctorat. Ministerul Educqaţiei i-a retras titlul de doctor, dar politicianul a contestat în instanţă această decizie a ministerului.

Noi 20, 2023 - 09:33
Urmărește-ne peGoogle news
Fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, despre acuzația de plagiat: „A fost un atac politic asupra mea coordonat de o echipă formată din trei persoane”
Foto: MApN/Wikimedia

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că Gabriel Oprea îşi poate păstra titlul de doctor, anulând ordinului ministrului Educaţiei de la acea vreme, Mircea Dumitru, care semnase retragerea titlului de doctor.

Susținând că acuzațiile de plagiat au fost orchestrate politic, el a adus în discuție, în emisiunea „40 de Întrebări” cu Denise Rifai, influența unor personaje cheie și a unei presupuse echipe care a încercat să-l discrediteze. Oprea a subliniat faptul că, în 2015, a fost ținta unui atac politic.

Mi-am dat doctoratul și am devenit doctor odată cu colegul meu, care a intrat primul cu mine în promoție, Dan Lupașcu, care a fost primul șef al CSM-ului. În anul 2015, a fost primul atac politic. N-am vrut să-l dau jos pe Ponta, de exemplu, din funcția de prim-ministru, era guvernul PSD-UNPR și a fost primul atac politic.

De mine s-a ocupat o echipă, formată dintr-un general, când te duci la aeroportul Otopeni, pe dreapta, provenit din vechea securitate, acum în rezervă, o doamnă jurnalistă, care singură a spus despre sine că este o impostoare, și un individ fost rector de universitate, actual academician, fost ministru al învățământului, care este trimis în judecată de CNSAS pentru poliție politică. Această echipă s-a ocupat de Gabriel Oprea.

M-am dus la comisia formată din experţi care stabilesc doctoratele şi mi-au dat cu 9-0 că nu am plagiat. Curtea Constituţională a decis că nu am plagiat şi am putut, astfel, să-mi demonstrez şi să-mi apăr on oarea şi demnitatea în faţa acestei echipe care a nenorocit mulţi oameni„, a spus Gabriel Oprea în emisiunea moderată de Denise Rifai.

În calitate de coordonator de doctorate, Gabriel Oprea a coordonat lucrările unor nume controversate precum Florian Coldea, la momentul acela prim-adjunct al directorului SRI, sau Radu Timofte, fost director SRI.

Când am inceput să conduc doctorate eram in ascensiune, pentru mine a fost o onoare să pun umărul la crearea domeniului de securitate naţională, să lucrez cu astfel de oameni cu care să poţi să vorbeşti despre securitatea naţională. Dar eu eram un om care trebuia terminat cu orice preţ. Am fost  linşat mediatic„, a explicat Gabriel Oprea în emisiunea moderată de Denise Rifai.