Simona Bucura Oprescu spune ce se întâmplă cu grupele de muncă, în contextul noii legi a pensiilor

Ministrul Muncii spune că cei care au lucrat în condiţii speciale şi deosebite nu vor fi afectaţi de recalcularea pensiilor şi noua lege a pensiilor nu are aplicabilitate retroactivă, în sensul acesta. Reprezentantul guvernamental a menționat, totodată, că din 2035 vor dispărea grupele speciale de muncă şi angajatorii au obligativitatea de normalizare a condiţiilor de muncă.

Noi 10, 2023 - 20:51
Noi 11, 2023 - 21:19
Urmărește-ne peGoogle news
Simona Bucura Oprescu spune ce se întâmplă cu grupele de muncă, în contextul noii legi a pensiilor
Foto: Simona Bucura Oprescu / Facebook

„Toate prevederile de care au beneficiat telespectatorii noştri în baza grupelor de muncă, cum li se spuneau înainte de 2001, grupa I şi grupa II. Condiţiilor speciale şi deosebite cum s-au numit ele după 2001, noua lege nu va intra retroactiv pe ele, cu alte cuvinte, recalcularea nu-i va duce într-o zonă în care să-şi piardă dreptul”, a explicat Simona Bucura-Oprescu, la un post TV, întrebată fiind ce se întâmplă cu grupele de muncă, cele dinainte de 2001, în contextul noi legi a pensiilor şi dacă vor avea noi beneficii cei care au lucrat în grupele I şi II de muncă.

Ministrul a arătat că noua lege a pensiilor prevede un interval tranzitoriu, până în 2035, în care angajatorii au obligativitatea să normalizeze condiţiile de muncă.

„În schimb, venim cu un element nou care va permite o perioadă tranzitorie, cu toate că politica în Uniunea Europeană acum este normalizarea locurilor de muncă, adică eliminarea grupelor de muncă. Noi vom avea o perioadă de tranziţie, până în 2035. Până în 2035, angajatorii au obligativitatea de normalizare a condiţiilor de muncă”, a mai spus ministrul Muncii.