Fostul șef al CJ Neamț, Ionel Arsene, dă România în judecată la CEDO și vrea să-i convingă pe magistrați că este labil psihic
Ionel Arsene, va da în judecată România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). De asemenea, fostul baron vrea să îi convingă pe magistrați că este labil psihic.
Fostul baron PSD Ionel Arsene, condamnat în martie la șase ani și opt luni de închisoare cu executare, a sesizat CEDO. De asemenea, condamnatul fugar în Italia și echipa sa de avocați au formulat o cerere de suspendare a deciziei de extrădare în România și de efectuare a unei expertize medicale prin care să se constate labilitatea psihică.
Anunțul a fost făcut joi de către ministrul Justiției, Alina Gorghiu:
- „Magistratul de legătură cu Italia din cadrul Ministerului Justitiei mi-a adus la cunoștință că avocații condamnatului fugar Ionel Arsene au sesizat CEDO pe motiv că în România i s-ar încălca dreptul la viață și ar fi supus la tratamente inumane/degradante (art. 2, 3 și 4 din CEDO).
- Ministerul Justiției și ANP au depus la dosarul în care deja s-a dispus de instanța italiană returnarea condamnatului fugar documente în care evidențiem condițiile la standardele europene din penitenciar.
- În același timp, condamnatul fugar Ionel Arsene și echipa sa de avocați au formulat o cerere de suspendare a predării și dispunerea unei expertize medicale prin care să se constate labilitatea psihică. Instanța din Italia va decide, astăzi, și cu privire la această solicitare”.
Gorghiu spune că statul român continuă procedurile pentru predarea lui Ionel Arsene și pentru a pune în aplicare hotărârea definitivă a instanței din Italia.
Instanța supremă din Italia a decis ca Ionel Arsene să fie extrădat în România, unde trebuie să execute aproape șapte ani de închisoare.
Cei doi avocați italieni ai fostului baron PSD au reclamat însă „încălcarea gravă a legislației interne și europene” de către instanța care a decis aducerea în țară a lui Arsene și susțin că acesta ar suferi de „tulburare depresivă severă” și ar exista un „risc foate mare” să se sincidă dacă ar fi încarcerat într-un penitenciar din România, a scris Corriere dela Calabria.
Publicația italiană spune că Ionel Arsene locuiește de peste cinci ani în Italia, împreună cu soția și cu fiul lor, și așteaptă executarea deciziei definitive a instanței italiene de extrădare în România, pentru a-și ispăși pedeapsa cu închisoarea, scrie Corriere dela Calabria.
Ionel Arsene este reprezentat de doi avocați italieni, Alfredo Gaito și Mario Antinucci, care susțin că fostul lider al PSD Neamț nu poate fi extrădat și că instanța ar fi ignorat documente medicale.
Cei doi apărători ai lui Arsene susțin că prin decizia de extrădare ar fi încălcată grav legislația internă și europeană.
Ei susțin că Arsene „riscă să fie persecutat politic, în calitate de cel mai important lider politic al grupului de conducere al guvernului român anterior”.
De asemenea, cei doi avocați italieni susțin că Ionel Arsene ar avea afecțiuni grave, inclusiv neuro-psihice, iar acest lucru ar fi fost constatat și de medici și au fost depuse documente medicale, inclusiv rapoarte psihiatrice, aspect care ar fi fost ignorat însă de Curtea de Apel Bari, care nu a dispus o expertiză, deși ar fi îndeplinite cerințele legale.
Avocații susțin că Ionel Arsene ar fi fost diagnosticat cu „tulburare depresivă severă”și „prezintă un risc ridicat de sinucidere”. „Riscul de sinucidere este foarte mare și ar crește exponențial în cazul extrădării”, mai susțin avocații, care arată că „România nu este nicidecum un model de cele mai bune practici” în privința condițiilor din penitenciare.
„Există motive serioase și dovedite de a crede că extrădarea l-ar expune la un risc real de reducere semnificativă a speranței sale de viață, printr-o deteriorare semnificativă și ireparabilă a stării de sănătate”, mai arată evocații lui Arsene, citați de Corriere dela Calabria.
Sursa: Realitatea