SUA susțin amânarea alegerilor din Ucraina, așa cum vrea Zelenski: „Poporul ucrainean luptă pentru supraviețuire”

Statele Unite au declarat marţi că sunt în favoarea menţinerii unei democraţii "puternice" în Ucraina, în timp ce par să înţeleagă reticenţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a organiza alegeri la începutul anului viitor, relatează AFP.

Noi 8, 2023 - 10:26
Urmărește-ne peGoogle news
SUA susțin amânarea alegerilor din Ucraina, așa cum vrea Zelenski: „Poporul ucrainean luptă pentru supraviețuire”
Imagine cu caracter ilustrativ

Toate alegerile, inclusiv cele prezidenţiale, au fost anulate de la intrarea în vigoare a legii marţiale în urma invadării Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022.

"Nu este momentul pentru alegeri", a declarat luni şeful statului ucrainean.

"E momentul pentru apărare, pentru lupta de care depinde soarta statului şi a poporului, nu pentru farsa pe care doar Rusia o aşteaptă din partea Ucrainei. Cred că nu este momentul pentru alegeri", a spus liderul de la Kiev în discursul zilnic, încercând să pună capăt dezbaterii tot mai insistente după mai mult de un an şi jumătate de când a început invazia rusă.

În legătură cu afirmaţiile preşedintelui Zelenski, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a apreciat că decizia de a nu organiza alegeri este "conformă cu Constituţia".

"Este important să amintim că Ucraina se afla în această situaţie deoarece Rusia continuă să ducă un război ilegal pe scara largă împotriva Ucrainei. Poporul ucrainean luptă pentru supravieţuirea sa", a declarat Patel jurnaliştilor, denunţând "bombardarea zilnică a infrastructurii civile din Ucraina".

Vineri, ministrul de externe, Dmitro Kuleba, afirmase că preşedintele "ia în considerare argumentele pro şi contra" organizării scrutinului prezidenţial, la termenul din martie anul viitor.

Alegerile legislative ar fi trebuit să aibă loc în Ucraina în octombrie, însă au fost amânate sine die în contextul războiului cu Rusia.

Aliaţii occidentali ai Ucrainei, în special Statele Unite, insistă să aibă loc alegeri democratice, deşi 20% din teritoriul ţării este ocupat de forţele ruse, iar milioane de ucraineni sunt refugiaţi peste hotare.