Instanța a dispus anularea procesului verbal și restituirea permisului de conducere unui șofer căruia un polițist rutier i-a refuzat dreptul de a fi condus la spital pentru analize după ce a fost depistat cu o alcoolemie de 0,12 mg/l în aerul expirat

Un polițist rutier din IPJ Alba a refuzat să transporte un șofer la o unitate medicală pentru prelevarea de probe biologice, după ce conducătorul auto a fost depistat cu o alcoolemie de 0,12 mg/l alcool în aerul expirat. Șoferul a fost amendat cu 1.305 lei și s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

Noi 7, 2023 - 15:17
Urmărește-ne peGoogle news
Instanța a dispus anularea procesului verbal și restituirea permisului de conducere unui șofer căruia un polițist rutier i-a refuzat dreptul de a fi condus la spital pentru analize după ce a fost depistat cu o alcoolemie de 0,12 mg/l în aerul expirat
Foto: Poliția Română/ imagine cu caracter ilustrativ

Conducătorul auto (Adrian M.) a contestat procesul verbal în instanță și a avut câștig de cauză tocmai datorită refuzului exprimat de polițistul rutier, care a fost înregistrat video de camera video pe care o avea asupra lui. Incidentul a avut loc în 3 iunie 2023, iat hotărârea a fost pronunțată la Judecătoria Blaj în 31 octombrie.

”Petentul a susținut că i-a solicitat agentului constatator să îl conducă în vederea recoltării de probe biologice, însă acesta a refuzat, moment în care petentul a apelat nr de urgență 112, pentru ca polițistul să fie obligat să îl conducă la spital în vederea recoltării de probe biologice”, se precizează în hotărâre, cu privire la declarația șoferului.

Conducătorul auto contestat starea de fapt reținută ca urmare a testării sale, arătând că nu a consumat alcool, precum și faptul că a solicitat în mod repetat agentului constatator să îl însoțească la cea mai apropiată unitate medicală în vedere recoltării probelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei, dar acesta a refuzat.

”Potrivit înregistrării video efectuată la data de 03.06.2023, ora 14,02, depusă la dosar de către intimat, cu ocazia întocmirii procesului verbal atacat și aducerii la cunoștința contravenientului a stării de fapt reținute și a sancțiunii aplicate, petentul, fiind întrebat de agentul constatator dacă are obiecțiuni de formulat, a solicitat agentului constatator prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, însă agentul constatator a refuzat, motivând acest refuz prin faptul că după depistarea sa în trafic și testarea sa, ar fi părăsit locul opririi sale, revenind după aproximativ 30 de minute”, se mai susține în hotărâre.

Înregistrările video depuse la dosar confirmă susținerile șoferului, în sensul că acesta i-a solicitat agentului constatator, în mod repetat, recoltarea de mostre biologice în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge, fiind refuzat, aspect ce a fost menționat și la rubrica destinată obiecțiunilor contravenientului din procesul verbal atacat.

”Potrivit celor două înregistrări depuse la dosar de către intimat, petentul a solicitat recoltarea probelor biologice în data de 03.06.2023, ora 14,02, la momentul la care agentul constatator i-s adus la cunoștință contravenția reținută în sarcina sa și sancțiunea aplicată, în condițiile în care testarea etilotest avusese loc cu doar 20 de minute înainte, la ora 13,42. Instanța apreciază că refuzul agentului constatator este unul nejustificat, cererea fiind formulată de petent la momentul întocmirii procesului verbal și la un interval de timp rezonabil (20 minute) față de testarea etilotest, interval de timp ce ar fi permis corelarea celor două rezultate”, a mai afirmat magistratul.

Potrivit acestuia, prin refuzul agentului constatator a fost afectat dreptul la apărare al conducătorului auto. ”Instanța are în vedere că singura modalitate prin care petentul ar fi putut combate rezultatul testării sale etilotest este buletinul de analiză toxicologică întocmit pe baza probelor biologice a căror recoltare a solicitat-o, însă i-a fost refuzată în mod nejustificat. Este evidentă vătămarea dreptului său la apărare în condițiile în care petentul nu poate demonstra în alt mod eventuala lipsa de acuratețe a testării ce a dus la sancționarea sa”, a concluzionat judecătorul. În final, acesta a dispus anularea procesului verbal și a dispus restituirea permisului de conducere reținut de polițistul rutier.

Sursa: ziare.com