Doi oficiali din ministerul ucrainean al Apărării, acuzați că au cumpărat veste antiglonț de proastă calitate: „Nu pot fi folosite fără să pună vieți în pericol”

Parchetul general ucrainean a anunțat luni, 6 noiembrie, că i-a informat în mod oficial pe doi reprezentanţi ai Apărării cu privire la o anchetă care îi vizează, relatează AFP.

Noi 6, 2023 - 20:02
Urmărește-ne peGoogle news
Doi oficiali din ministerul ucrainean al Apărării, acuzați că au cumpărat veste antiglonț de proastă calitate: „Nu pot fi folosite fără să pună vieți în pericol”
Foto: Міністерство оборони України

Potrivit parchetului, un fost adjunct al ministrului Apărării şi unul dintre colaboratorii acestuia sunt vizaţi de o anchetă cu privire la deturnări de fonduri publice.

Cei doi bărbaţi - ale căror nume nu au fost dezvăluite - au ”comandat în străinătate echipament de protecţie individuală de calitate insuficientă”, pe care l-au plătit în avans integral şi fără să respecte ”procedura de control al calităţii prevăzute”, preciza la începutul lui octombrie Biroul de Anchete de Stat, un organism anticorupţie.

”În consecinţă, Forţele Armate ucrainene au primit veste antiglonţ de proastă calitate, care nu pot fi folosite în luptă fără să pună vieţi în pericol”, denunţa Biroul, care estima atunci frauda la peste şase milioane de euro.

Cei doi bărbaţi - care se află în detenţie - riscă până la 12 ani de închisoare.

Potrivit Biroului de Anchete, aceste deturnări de fonduri reprezintă un nou episod într-un dosar mai amplu - în sumă de 36 de milioane de euro - care vizează contracte de furnizare de muniţie de proastă calitate armatei ucrainene.

Ministerul ucrainean al Apărării a fost zguduit de mai multe cazuri de corupţie de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, lucru care l-a determinat pe Oleksii Reznikov să demisioneze din funcţie, în septembrie.

Lupta împotriva corupţiei - endemice în Ucraina - este unul dintre criteriile stabilite de către Uniunea Europeană (UE) în examinarea candidaturii la aderare a Ucrainei, care a primit ajutoare din Occident în valoare de zeci de miliarde de euro de la începutul invaziei ruse.

Sursa: ziare.com