Comisarul-șef Dorin Dumitran avertizează: „Ne îndreptăm spre dezordine socială. Mă îngrozește ce se întâmplă în familii”

Acesta a tras un semnal de alarmă în legătură cu ceea ce se întâmplă în familiile din România și spune că cel mai periculos fenomen este normalizarea abuzului, în special în cadrul familiei. El a dat și câteva sfaturi pentru victimele abuzului.

Noi 5, 2023 - 11:12
Urmărește-ne peGoogle news
Comisarul-șef Dorin Dumitran avertizează: „Ne îndreptăm spre dezordine socială. Mă îngrozește ce se întâmplă în familii”
Foto: Captură Video

Comisarul-șef Dorin Dumitran atrage atenția că România se îndreaptă spre dezordine socială din cauza normalizării abuzului în cadrul familiilor. Potrivit acestuia, unul dintre cele mai periculoase fenomene sociale este toleranța față de abuzurile din familie, care în timp pot crește în intensitate și pot conduce la consecințe negative atât pentru victime, cât și pentru întreaga societate.

„Aspectul care pe mine personal mă îngrijorează, mă îngrozește, este faptul că unii membri ai familiei sprijină, încurajează, sau trec sub tăcere ce se întâmplă acolo, adică mama știe ce face concubinul ei cu copilul.”, a spus Dorin Dumitran.

Comisarul-șef susține că este necesară o abordare mai serioasă a acestui aspect și anume, acţiuni concrete de ancorare a valorilor morale în viaţa de zi cu zi pentru a stopa aceste tendințe negative.

Un alt aspect semnalat de comisarul-șef este acela că unele persoane din familie sprijină sau trec sub tăcere abuzurile din cadrul acestora, ceea ce face ca victimele să se simtă neajutorate și singure. În acest sens, Dorin Dumitran a dat câteva sfaturi pentru persoanele abuzate, inclusiv să nu se lase intimidate de ușurința cu care poliția poate să ignore plângerile și să lupte pentru drepturile lor:

„Unu, să nu rămână niciodată singuri, în sensul să aibă pe cineva de încredere, doi, să nu păstreze secretul. Acel secret să fie dat măcar unei persoane de încredere. Trei, să frângă orice tendință a vreunui nedorit polițist de a nu-i înregistra plângerea și să lupte, iar în această lupte să nu rămână niciodată singure”, a spus comisarul șef.