Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: După recalculare, pensiile cresc și cu 40%

Toate pensiile vor crește de două ori în anul 2024, iar după marea recalculare a dosarelor de pensie, în medie, majorarea va fi chiar și de 40%. Este anunțul care vine în exclusivitate pentru Realitatea PLUS de la ministrul Muncii imediat după publicarea noii legi în transparență.

Noi 2, 2023 - 23:01
Urmărește-ne peGoogle news
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: După recalculare, pensiile cresc și cu 40%
Foto: Simona Bucura Oprescu / Facebook

Simona Bucura Oprescu spune că nicio pensie nu va scădea și dă și exemple: un român cu un stagiu de cotizare de 35 de ani pe salariul minim pe economie, care primește acum pensia minimă de 1.125 de lei, va ajunge la o pensie de aproape 2.000 de lei.

Ministrul a explicat că legea vine și cu noutăți: pentru prima dată în cuantumul pensiei se va ține cont și de sporuri, prime sau al treisprezecelea salariu. În plus, cei care aleg să rămână mai mult în câmpul muncii vor beneficia de puncte bonus pentru fiecare an lucrat.

„Toate pensiile vor creste de 2 ori. vor creste prima data in ianuarie prin majorarea de 13,8% care este prevazuta de lege si pe care fiecare pensionar o va primi”, a spus ministrul Muncii într-un interviu pentru Realitatea PLUS.

„Pana la 1 septembrie toate pensiile romanilor vor fi recalculate si incepand cu luna septembrie fiecare roman va primi noile taloane de pensie. Ca urmare a acestei recalculari veti constata ca inclusiv pentru romanii care se afla in indemnizatia minima sociala 1125 de lei acum ca vom avea romani care vor avea pensii esential mai mari”, a mai spus Simona Bucura Oprescu.

Ministrul Muncii a dat exemple concerete cu privire la felul în care se va aplica noua lege a pensiilor: 

„Daca luam cazul unui barbat care a contribuit timp de 35 de ani la sistemul public de pensii pe salariul minim vom constata ca si acesta se afla sdub indemizatia minima sociala. dupa recalculare vom constata ca un barbat care are 18 puncte de pensie acum va avea o crestere de 87,4% adica va ajunge la o pensie de 1961 de lei. intre 115 si 1961 diferenta este consistenta”, a spus oficialul de la Muncă.

„Dupa recalculare, cea mai mare parte a romanilor vor avea pensii mai mari. Din evaluarile noastre peste 3 milioane de romani vor primi pensii mai mari” a dat asigurări ministrul Muncii.

Ce se întâmplă dacă, totuși, după recalculare, se obține o pensie mai mică?

„În cazul acelora la care in urma recalcularii vom avea situatii in care pensia dansilor rezultata sa fie mai mica trebuie sa stie ca se va mentine cuantumul cel mai favorabil, adica nicio pensie nu va scadea”, a spus Simona Bucura Oprescu.

Ce impact va avea majorarea pensiilor asupra bugetului  de stat?

„În acest moment avem o cheltuiala lunara cu pensiile undeva in jur de 9,7 miliarde de RON, vom avea ca urmare a primei majorari cea din ianuaruie o crestere a impactului lunar la 11,35 miliarde si ca urmare urmare a recalcularii o crestere a 13,84 de miliarde” a spus ministrul Muncii.

În lege se mentioneaza faprul ca din 2025 se va schimba si modul in care se va face indexarea cu rata inflatiei, se va tine cont si de bugetul asigurarilor sociale de stat, ce inseamna asta? 

„Una dintre conditionalitatile pe care Romania a trebuit sa o indeplineasca din cauza angajamentelor luate anterior prin PNRR a fost acela fara modificari ad hoc la legea pensiilor si de asigurare a sustenabilitații acesteia. Pentru asigurarea sustenabilitatii, pentru a fi siguri ca veniturile romanilor pot fi platite intotdeauna de statul roman s-a venit cu acest mecanism care are un singur obiectiv: sustenabilitatea sistemului public de pensii.

Mult discutata problemă a creșterii vârstei de pensionare

„Încurajam munca prin faptul ca romanii care au cotizat peste 25 de ani in sistemul public de pensie vor avea pentru fiecare an lucrat un numar de puncte suplimentare.

Pentru cei intre 25 si 30 de ani 0,50 de puncte, pentru cei care au cotizat peste 30 de ani vor avea 0,75 de puncte, pentru cei care au cotizat peste 35 de ani vor avea un punct 

 Pentru femei venim cu o crestere treptata a varstei de pensionare si cu elemente compensatorii astefl incat femeile - va rog sa va ganditi la 2 elemente esenriale - concediul de maternitate este de fapt perioadsa contributiva si la faprul ca pt fiecare copil o femeie beneficiaza de 6 luni pentru reducerea varstei de pensionare”, a mai spus Simona Bucura Oprescu.

Sursa: Realitatea