MApN retrage proiectul de lege prin care voia ca spionajul militar să devină serviciu secret cu personalitate juridică, cu puteri similare cu ale SRI

Ministerul Apărării Naționale a decis retragerea a proiectului de lege care vizează transformarea Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA, spionajul militar) într-un serviciu secret cu personalitate juridică, potrivit unui comunicat al instituției. G4Media a scris că proiectul urma să dea spionajului militar puteri similare cu ale SRI: dreptul de a înființa firme, de a face filaje, interceptări și percheziții.

Oct 27, 2023 - 23:21
Urmărește-ne peGoogle news
MApN retrage proiectul de lege prin care voia ca spionajul militar să devină serviciu secret cu personalitate juridică, cu puteri similare cu ale SRI
Imagine cu caracter ilustrativ

Ministerul Apărării și-a justificat decizia de a retrage proiectul prin ”observațiile primite până la acest moment în cadrul procedurii de transparență decizională”.

Ministerul condus de Angel Tâlvăr (MApN) nu a avut acceptul coaliției de guvernare pentru a iniția acest proiect controversat, potrivit informațiilor G4Media.

În prezent, serviciul secret al Armatei este o simplă direcție în Ministerul Apărării, fără personalitate juridică și fără posibilitatea de avea buget propriu. Prin proiect, DGIA ar fi obținut o capacitate operațională mult mai mare.

Context

G4Media a scris în 25 octombrie că proiectul prevedea că DGIA va rămâne în subordinea ministrului Apărării, dar pe lângă finanțarea de la buget va putea atrage fonduri din ”alte surse legal constituite”, ceea ce înseamnă că va putea înființa societăți comerciale la care să fie acționar, dat fiind că va avea personalitate juridică.

Proiectul de lege prevede că Direcția Generală de Informații a Armatei va putea face filaje, interceptări de comunicații și percheziții cu mandat de la judecător. În actuala lege care guvernează activitatea DGIA (Legea nr. 346/2006) nu apare explicit dreptul instituției de a derula aceste acțiuni, dar se arată că Direcția ”coordonează aplicarea măsurilor contrainformative”.

O altă noutate din proiectul de lege este că Direcția Generală de Informații a Armatei va putea angaja personal civil. Potrivit informațiilor G4Media, această prevedere are ca scop atragerea de personal civil specializat în IT, dat fiind că noua lege prevede responsabilități clare ale DGIA în domeniile securității și apărării cibernetice.

În plus, proiectul prevede că apariția a trei noi posturi de conducere: un prim-adjunct și doi adjuncți ai directorului general.

O altă noutate este și modul de demitere a directorului general al DGIA. Dacă în actuala lege era prevăzut doar faptul că directorul general e numit de ministrul Apărării, proiectul prevede că ministrul Apărării îl numește și îl și demite pe directorul spionajului militar. Ca și în actuala lege, pentru numire e nevoie de avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Proiectul inițiat de MApN instituie protecția acordată personalului DGIA și garanții că angajații acoperiți care au fost deconspirați. Acest aspect este extrem de important pentru colaboratorii DGIA din teatrele de operațiuni, care pot fi astfel extrași și protejați de instituție în cazul deconspirării.

Proiectul de lege arată că parlamentul va avea control asupra activității specifice a Direcției Generale de Informații a Apărării. Anual sau la cererea Parlamentului, ministrul apărării naționale prezintă rapoarte cu privire la activitatea Direcției Generale de Informații a Apărării.

Sursa: G4Media