Un preot din Italia a fost arestat la domiciliu după ce a cerut bani ca să oficieze o slujbă de înmormântare - Cât costă o inmormântarea în România

Un preot din Sicilia, Don Vincenzo Cafra, a fost arestat la domiciliu sub acuzația de extorcare a 100 de euro pentru servicii funerare.

Oct 27, 2023 - 11:37
Urmărește-ne peGoogle news
Un preot din Italia a fost arestat la domiciliu după ce a cerut bani ca să oficieze o slujbă de înmormântare - Cât costă o inmormântarea în România
Foto: 7Media / Imagine cu caracter ilustrativ

Această situație a stârnit o mulțime de discuții privind tarifele pentru diferite sacramente, cum ar fi botezurile și nunțile și a rezultat o serie de întrebări cu privire la etica și moralitatea în desfășurarea serviciilor religioase, conform stiridiaspora.ro.

Ancheta desfășurată a demonstrat faptul că preotul Don Vincenzo Cafra ar fi primit bani de la credincioși pentru susținerea funeraliilor. Prețul cerut a fost de 100 de euro, o sumă de bani mult prea mare pentru familiile aflate în doliu.

Astfel, preotul în cauză va trebui să se prezinte în fața unui judecător pentru a-și valida arestul. Cazul a stârnit reacții și la Vatican.

Cazul nu a rămas fără ecou, inclusiv Vaticanul reacționând pe marginea sa. „Este dureros să găsești „lista de prețuri” a serviciilor sacramentale în unele birouri parohiale, cum ar fi într-un supermarket. Fie Biserica este poporul credincios al lui Dumnezeu într-o călătorie, ori ajunge să fie o companie care oferă diverse servicii, iar când agenții pastorali iau această a doua cale, Biserica devine supermarketul mântuirii iar preoții simpli angajați ai unei multinaționale”, a spus Papa Francisc, liderul Bisericii Catolice, potrivit gazetaromaneasca.ro.

Fie Biserica este poporul credincios al lui Dumnezeu într-o călătorie, ori ajunge să fie o companie care oferă diverse servicii, iar când agenții pastorali iau această a doua cale, Biserica devine supermarketul mântuirii iar preoții simpli angajați ai unei multinaționale”, a declarat Papa Francisc, liderul Bisericii Catolice, potrivit gazetaromaneasca.ro.

Biserica Catolică susține că nu stabilește tarife pentru astfel de servicii, ci se bazează pe oferte libere din partea credincioșilor. Așadar, fiecare credincios are dreptul de a decide suma pe care o oferă pentru diverse sacramente, precum botezurile, nunțile și funeraliile. Principiul de bază este acela că contribuția financiară trebuie să fie un act liber, bazat pe conștiința și generozitatea credinciosului, în niciun caz nu un preț impus.

„Prin jertfa pentru Sfânta Liturghie, credincioșii contribuie la binele Bisericii și participă la grija ei pentru întreținerea slujitorilor și funcționează”, se amintește.

Chiar și în acest caz, contribuțiile financiare ale credincioșilor rămân esențiale pentru susținerea activităților bisericești și a lucrătorilor acesteia. Preoților li se solicită să dea exemple de gestionare virtuoasă a resurselor financiare, promovând un stil de viață cumpătat și o administrare transparentă a bunurilor bisericești. Prioritatea ar trebui să fie satisfacerea nevoilor reale ale credincioșilor și sprijinul acordat celor săraci care au cu adevărat nevoie, potrivit sursei citate.

Cât costă o înmormântare în România. Sumele pe care trebuie să le scoți din buzunar. Un preot nu are voie să ceară bani pentru slujbele sau rugăciunile legate de înmormântare

Dacă defunctul nu are loc de veci, trebuie să pregătești cel puțin 350 de lei pentru un loc minim de 3,90 m pătrați, concesionat pe perioadă de șapte ani. În funcție de cimitir, există posibilitatea de negociere. Pentru mai mult spațiu, prețul crește cu fiecare metru pătrat în plus. Există și posibilitatea ca spațiul să fie concesionat pe o perioadă mai mare și să fie reconsionat către moștenitorii legali. După ce te-ai asigurat că defunctul va avea loc în cimitir, trebuie să te asiguri că vei plăti și o taxă de 5 lei pe metru pătrat în fiecare an.

Preotul nu are voie să ceară bani pentru slujbele sau rugăciunile legate de înmormântare, iar dacă face asta, riscă să își piardă parohia. Dacă biserica pretinde bani pentru serviciile de înmormântare, conform BOR, acestea sunt de fapt ajutoare opționale pentru susținerea financiară a bisericii, pentru care trebuie să primești chitanță.

Groparul. Aici este diferența între sat și oraș. Direcția de Dezvoltare Servicii Publice a angajat gropari care sunt salariați la stat. Dacă înmormântarea de care te ocupi este la oraș, nu este nevoie să scoți bani din buzunar.

În schim, la sat, groparii sunt oameni care lucrează cu ziua și pot cere între 70 de lei și 150 de lei de persoană. Așadar, poți scoate din buzunar între 280 și 600 lei și ceva de mâncare, băut sau fumat.

Clopotarul și stegarul. Potrivit tradiției ortodoxe, vestea morții se împrăștie de la biserică. Clopotul va răsuna de mai multe ori câte 6 minute, începând cu vestea morții și până la pomana de șase săptămâni. Asta te va costa 50 de lei. Nici omul care va purta steagul nu face muncă voluntară, așadar el va costa între 20 și 50 de lei, în funcție de cât de apropiat îți este.

Cât costă sicriul. Prețul diferă în funcție de preferințele tale, dacă defunctul nu a cerut ceva specific. Cel mai ieftin pornește de la 400 de lei și poate fi din lemn de brad sau de fag. Unul de lux poate depăși 2000 de lei, este din nuc sau de tei, și poate ajunge și la 7000-8000 de lei (pentru cele din oțel). Dacă înmormântarea are loc vara, se poate închiria pentru 24 de ore un capac frigorific care costă între 150-200 lei.

Dacă optezi pentru cruce de marmură, prețurile pornesc de la 700 lei și pot ajunge la 2000 lei pentru cele cu modele sculptate. Cei mai mulți producători oferă transport gratuit.

Toaletarea, înhumarea, prețuri acte de înhumare. De cele mai multe ori, de toaletare se ocupă familia sau apropiații. Însă casele funerare oferă pachete pentru achiziționarea sicriului, care includ toaletarea, îmbălsămarea și actele de înhumare. Serviciul costă 500 de lei. Încălțămintea și hainele pornesc de la 300 de lei, până la ce sumă ești dispus să aloci. Accesoriile diferă în funcție de zona geografică a țării, vârstă, sex și statut social. Asta dacă vrei să ții cont de tradiții și să aloci un buget pentru fericirea defunctului în viața de apoi.

Pomana. Începând cu doliul pe care toți cei care vin să îl conducă pe defunct pe ultimul drum, până la prosoapele care se dau bărbaților să le prindă de braț și lumânările, prețul pornește de la 100 de lei și crește în funcție de numărul persoanelor. Fie că alegi pregătirea unei mese în curte, fie aranjezi o masă la restaurant, prețul de meniu clasic/persoană începede la 50 lei, pentru 2 feluri principale și sucuri.

Și coliva se vinde cu aproximativ 50 lei/kg, dacă nu știi să o prepari. Pentru pomenile următoare, de respectiv 3 zile, 9 zile, 40 zile, 3 luni, 6 luni, 9 luni, la un an, la fiecare sărbătoare a Morților și apoi în fiecare an, până la al 7-lea, tu poți decide cât, ce și cui oferi. Pentru serviciile de mai sus, există case funerare care au pachete complete sau parțiale, în cazul în care dorești să te ocupi personal de unele dintre aspecte.