Statele Unite declară că relația Ungariei cu Rusia este „îngrijorătoare”

Statele Unite sunt preocupate de relaţia Ungariei cu Rusia şi consideră că decizia premierului Viktor Orban de a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin este „îngrijorătoare”, a declarat vineri Ambasada SUA la Budapesta, relatează Reuters.

Oct 21, 2023 - 11:26
Urmărește-ne peGoogle news
Statele Unite declară că relația Ungariei cu Rusia este „îngrijorătoare”
Foto: Vladimir Putin - Viktor Orban / kremlin.ru

Viktor Orban a avut o întâlnire bilaterală cu Putin, marţi, în marja Forumului Belt and Road (Noile Drumuri ale Mătăsii) de la Beijing. El este singurul lider al UE care a participat la forum şi care menţine legături strânse cu Putin de când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022.

„Statele Unite sunt îngrijorate de relaţia Ungariei cu Rusia”, a declarat ambasadorul SUA în Ungaria, David Pressman, într-un comunicat.

La începutul acestei săptămâni, Pressman – care a intrat deseori în polemici cu guvernul de la Budapesta – a comentat într-o postare pe X: „Liderul Ungariei alege să stea alături de un om ale cărui forţe sunt responsabile de crime împotriva umanităţii în Ucraina. Şi e singurul dintre aliaţii noştri”.

Principalul consilier politic al lui Orban, Balazs Orban, a respins criticile SUA într-o postare pe X la începutul acestei săptămâni, afirmând că Ungaria s-a „săturat” de „ipocrizia” ambasadorului SUA.

Ungaria, care este membră NATO, s-a opus multor iniţiative ale UE de sprijinire a Ucrainei pentru a rezista forţelor Moscovei şi îşi obţine cea mai mare parte a petrolului şi gazelor din Rusia.
Orban i-a spus lui Putin, în timpul întâlnirii lor de la Beijing, că Ungaria nu a vrut niciodată să se opună Rusiei şi că încearcă să salveze contactele bilaterale.

Relaţiile dintre Budapesta şi Washington s-au deteriorat în ultimul an în special din cauza tergiversării de către Ungaria a ratificării aderării Suediei la NATO.

După întâlnirea lui Orban cu Putin, ambasadorii ţărilor NATO şi ai Suediei de la Budapesta s-au reunit pentru a discuta despre preocupările lor cu privire la apropierea tot mai mare a Ungariei de Moscova, a relatat Radio Europa Liberă.

Sursa: G4Media