Ședința Parlamentului pentru discursul lui Volodimir Zelenski a fost anulată - Șoșoacă a amenințat că „va fi rău dacă vine Zelenski în Parlament”

Conducerea Parlamentului a decis marți ca ședința comună convocată inițial pentru astăzi în onoarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să nu mai aibă loc, au declarat pentru G4Media surse parlamentare. Alte surse parlamentare au declarat că e posibil să fie vorba doar de o amânare din motive de securitate.

Oct 10, 2023 - 15:26
Urmărește-ne peGoogle news
Ședința Parlamentului pentru discursul lui Volodimir Zelenski a fost anulată - Șoșoacă a amenințat că „va fi rău dacă vine Zelenski în Parlament”
Foto: Klaus Iohannis / Facebook

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat marţi că nu cunoaşte motivul pentru care preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu a mai venit să susţină un discurs în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, argumentând că un şef de stat îşi face singur programul.

„Noi nu facem programul preşedintelui Zelenski. După cum ştiţi, este preşedintele unui stat aflat în conflict, în urma invaziei Rusiei împotriva lui. Programul domniei sale este unul care se schimbă de la clipă la clipă. Domnia sa hotărăşte unde merge şi unde nu merge. Nu pot eu să răspund. În nici un caz n-a venit din partea Camerei Deputaţilor. Nu pot eu să răspund pentru o modificare făcută de staff-ul domnului Zelenski. Pot eu să-l oblig pe preşedintele Zelenski sau pe un alt preşedinte să vină sau să nu vină? O să aflăm şi motivul. De-abia am primit comunicarea că nu va ajunge la plen”, a declarat Simonis la Parlament.

Potrivit acestuia, preşedintele Zelenski nu s-a speriat „de nişte extremişti”.

„Am mari dubii că preşedintele Zelenski, preşedintele unui stat care este în conflict de doi ani cu Rusia, deci cu Putin, se poate speria de Şoşoacă sau de alţi extremişti. Nu Camera Deputaţilor, Parlamentul României a stabilit că vine sau nu vine preşedintele Zelenski. Exclud motivul să fie unul din personajele extremiste. (…) Cu siguranţă, din punctul meu de vedere nu ar fi trebuit oprită o astfel de vizită din cauza unor extremişti şi nu cred că acesta este motivul. Preşedintele Zelenski este în conflict cu Putin, nu se poate speria de „săgeţile” lui Putin”, a transmis preşedintele Camerei Deputaţilor.

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite marţi, au decis anularea şedinţei comune a Parlamentului consacrată primirii mesajului preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, programată, conform unei decizii anterioare a conducerii celor două Camere, pentru marţi, la ora 17.00.


Deputata Diana Șoșoacă a venit în Parlament, marți, cu harta României mari și a afirmat că „Zelenski nu are ce căuta să pângărească pământul României. Zelenski e un nazist, nu are ce căuta în România”. Diana Șoșoacă nu a răspuns întrebărilor jurnaliștilor pe cine susține în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.


Marți dimineață, programul inițial al Parlamentului prevedea o ședință comună la ora 17.00, în care președintele Zelenski urma să susțină un discurs în plenul reunit al Parlamentului. Un memorandum intern al Parlamentului consultat de G4Media arăta că Administrația Prezidențială a anulat discursul președintelui ucrainean.

De remarcat că Zelenski a susținut discursuri în fața parlamentului în toate vizitele externe.

În România, eventuala vizită a lui Zelenski a dus la o serie de amenințări din partea Dianei Șoșoacă, senatoarea acuzată de atitudini pro-ruse.

”Va fi rău dacă vine Zelenski în Parlament”, a spus Șoșoacă într-un clip video înainte de venirea lui Zelenski în România.

George Simion a anunțat într-o postare ironică pe Facebook că Zelenski nu mai susține un discurs în Parlament: ”Cu durere în suflet, anunțăm că viteazul președinte ucrainean Volodimir Zelinski nu va mai veni astăzi în Parlamentul României”.


Ulterior, Simion și-a reluat declarațiile pe holul Parlamentului despre ”mititelul Zelenski” și ”mititelul Simonis” (președintele interimar al Camerei), pe care i-a acuzat că s-au speriat de Diana Șoșoacă. El a mai spus că nu este de acord ca banii românilor să fie cheltuiți pe ajutor militar pentru Ucraina și că ar trebui să fie cheltuiți în România. El a mai spus că vrea să-i amintească președintelui Zelenski faptul că drepturilor ”celor 500 de mii de români care trăiesc în Ucraina” nu sunt respectate. Liderul partidului extremist AUR a negat că ar fi pregătit acțiuni de protest în Parlment.

Mai mult, Simion a scris într-un comenariu: ”adevărat 100%, s-au speriat mititeii”.

Susținătorii AUR au aplaudat în comentarii pe Facebook postarea lui George Simion și au postat comentarii negative la adresa președintelui ucrainean, de tipul ”măscăriciul nu are ce căuta aici, nu are ce căuta aici”.

Sursa: G4Media