Fostul judecător CCR, Augustin Zegrean: „Guvernul poate să-şi asume răspunderea pe un proiect de lege, nu pe un proiect de 70 de legi”

Augustin Zegrean spune că legea prin care Marcel Ciolacu își asumă răspunderea în Parlament are șanse foarte mici să treacă mai departe în actuala sa formă.

Sep 29, 2023 - 15:24
Urmărește-ne peGoogle news
Fostul judecător CCR, Augustin Zegrean: „Guvernul poate să-şi asume răspunderea pe un proiect de lege, nu pe un proiect de 70 de legi”
Foto: Știrile ProTV

"Pe fond, sigur că sunt multe probleme pe care şi eu le-aş fi atacat, dacă aş fi făcut politică la ora asta, pentru că sunt lucruri care nu trebuiau scrise în această lege. Şi nu neapărat pe fond, chiar pe formă dacă vorbim, pentru că în Constituţie scrie că Guvernul poate să-şi asume răspunderea pe un proiect de lege, nu pe un proiect de 70 de legi. Această lege pe care şi-au asumat răspunderea este mai degrabă sau ar putea fi considerată un program de guvernare, decât un proiect de lege”, a declarat, vineri, la RFI, Augustin Zegrean.

Acesta a precizat că un program de guvernare ”nu în felul ăsta se aprobă de către Parlament”.

”Deci, pe articolul 114 nu se încadrează, ce au făcut ei nu este în spiritul articolului 114 din Constituţie referitor la asumarea răspunderii Guvernului", a adăugat fostul preşedinte al CCR.

El mai aduce un argument: "Legile fiscale intră în vigoare după altă lege care este în vigoare, Codul Fiscal, legile fiscale intră în vigoare la şase luni de la adoptare sau de la începutul anului următor. Nici aceasta nu s-a respectat".

Augustin Zegrean mai spune că "dacă se analizează practica veche a CCR (...) în practica dfe la CCR începând de prin anul 2009-2010 sunt foarte multe decizii care au analizat ce înseamnă asumarea răspunderii, pe ce se poate asuma răspunderea Guvernului şi cum trebuie făcut acest lucru. Această lege nu se încadrează acolo, în practica CCR şi dacă va lua în serios şi nu mă îndoiesc că o va face, legea are mici şanse să meargă mai departe în forma aceasta".

USR şi Forţa Dreptei au depus, vineri, la Curtea Constituţională sesizarea care vizează legea privind unele măsuri fiscale pentru care premierul Marcel Ciolacu şi-a asumat răspunderea în Parlament. Documentul este semnat şi de către doi parlamentari liberali, Dan Vîlceanu şi Gheorghe Pecingină.