O asistentă de la serviciul de medicină legală din Baia Mare este acuzată că dilua probele de sânge ale șoferilor prinși băuți la volan - Așa ar fi strâns cel puțin 35.000 lei din mită

Inventivitatea șoferilor prinși băuți la volan de poliție nu are limită când vine vorba de găsirea unor metode care să îi scape de pedeapsă.

Sep 27, 2023 - 21:29
Urmărește-ne peGoogle news
O asistentă de la serviciul de medicină legală din Baia Mare este acuzată că dilua probele de sânge ale șoferilor prinși băuți la volan - Așa ar fi strâns cel puțin 35.000 lei din mită
Imagine cu caracter ilustrativ

Ultimul exemplu vine din Baia Mare, acolo o asistentă medicală de la serviciul de medicină legală este acuzată că i-a ajutat pe mai mulți să își dilueze probele de sânge astfel încât în buletinul de analize să apară cu alcoolemie spre zero.

Cel puțin 10 șoferi care s-au urcat băuți zdravăn la volan sunt bănuiți că au scăpat de un dosar penal ajutați de asistenta medicală de la Serviciul de Medicină Legală din Baia Mare. Femeia le-a diluat probele de sânge ca să apară că aveau o alcoolemie cât mai mult spre zero. Cum proceda?

Prof. Dr. Claudia Cimpoiu, chimist analist Facultatea de Chimie Cluj-Napoca: „Fie cu alt sânge, fie cu ser fiziologic, fie cu apă”.

Procedura, spun anchetatorii, costa între 5 mii de lei și câteva mii de euro. Tariful creștea cu cât se reducea mai mult alcoolemia. La final asistenta de la SML elibera clienților ei buletine de analiză toxicologică în care concentrația de alcool din sânge era mult mai mică. De pildă, unii șoferi pretindeau rezultate care nu depășească 0,80 mg/l alcool pur în sânge.

Acesta este, de fapt, valoarea de la care poliția face dosar penal șoferilor băuți.

Din afacerea ilegală, asistenta medicala ar fi strâns aproape 35 de mii de lei. Pentru luare de mită, favorizarea făptuitorului, fals intelectul și distrugerea de probe, femeia a fost condamnată la 5 ani și 7 luni de închisoare, dar avocatul ei a atacat sențința pentru că...

Alexandru Rîșniță, avocat: „Dânsa nu avea absolut nicio atribuție pe linia analizării probelor biologice, aspect trecut sub tăcere de către procurori”.

Până la terminarea procesului, asistenta medicală este sub control judiciar.

Lucian Bogdan, director medical Spitalul Județean de Urgență Baia Mare: „Nu mai lucrează la Serviciul de Medicină Legală, a fost transferată la Policlinica Sportivă unde își exercită atribuțiile profesionale în poziția de asistent medical până la finalizarea anchetei”.

Procurorii care cercetează acest caz nu exclud ca asistenta medicală să fi modificat probele și în cazul altor șoferi prinși băuți sau chiar drogați la volan. Din acest motiv, chiar dacă femeia a fost trimisă în judecată, se mai fac investigații.

Sursa: Știrile ProTV