Curtea de Apel Brașov a decis că milionarul Călin Donca rămâne în arest preventiv pentru 30 de zile

Cătălin Donca va rămâne în arest preventiv, a decis Curtea de Apel Brașov.

Sep 26, 2023 - 17:21
Urmărește-ne peGoogle news
Curtea de Apel Brașov a decis că milionarul Călin Donca rămâne în arest preventiv pentru 30 de zile
Foto: Calin Donca / Captură Video / Facebook

Cătălin Donca va rămâne în arest, deși a cerut magistraților de la Curtea de Apel Brașov să rămână sub control judiciar. Milionarul a argumentat în fața instanței că nu se va sustrage urmării penale, dar magistrații nu s-au lăsat convinși.

Decizia este definitivă, ceea ce înseamnă că Donca va rămâne sub arest preventiv cel puțin până la urmatorul termen de la tribunal, atunci când vor expira cele 30 de zile și se va pune în discuție dacă această măsură va fi sau nu prelungită.

Omul de afaceri Călin Donca și alte trei persoane au fost arestate preventiv pe 19 septembrie într-un dosar care vizează o grupare specializată în evaziune fiscală, delapidare, înşelăciune şi manipularea pieţei de capital.

Membrii grupării ar fi înregistrat în contabilitatea unor firme documente fictive şi ar fi creat propria monedă virtuală, inducând în eroare numeroase persoane prin diseminarea de informaţii nereale potrivit cărora investiţia în această monedă virtuală poate genera câştiguri de o sută de ori mai mari, transmite DIICOT.

„În cauză s-a reţinut că, începând cu anul 2021, inculpaţii au constituit, în municipiul Braşov, un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor venituri financiare consistente prin săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, constând în aceea că au înregistrat în evidenţele contabile ale unor societăţi comerciale pe care le deţineau sau controlau, documente care atestă operaţiuni fictive cu consecinţa micşorării bazei de calcul a impozitului pe profit şi măririi cuantumului taxei pe valoare adăugată deductibilă, sustrăgându-se astfel de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului consolidat al statului cu consecinţa producerii unui prejudiciu de 4.346.286 de lei”, a arătat DIICOT.

„Din cercetările efectuate a mai rezultat că membrii grupului infracţional au iniţiat un proiect în domeniul monedelor virtuale, creând propria monedă virtuală şi au efectuat operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin diseminarea în spaţiul public a unor informaţii nereale potrivit cărora suma investiţia în această monedă virtuală poate genera câştiguri de 100 de ori mai mari, inducând în eroare un număr nedeterminat de persoane de la care au obţinut aproximativ 700.000 USD”, susţin anchetatorii.

Luni, procurorii DIICOT Braşov, împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, au pus în aplicare 17 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Braşov, Dolj şi Buzău, fiind identificate şi ridicate mai multe mijloace de probă. De asemenea, au fost indisponibilizate trei autoturisme de lux.