În urma creșterii numărului migranților ilegali, Polonia introduce controale la granița cu Slovacia

Măsura anunțată de către partidul naționalist de guvernământ Lege și Justiție (PiS) vine cu câteva săptămâni înainte de alegerile parlamentare din 15 octombrie și în condițiile în care formațiunea a făcut din migrație o temă principală în campanie, inclusiv cu un referendum pe această temă, relatează Reuters.

Sep 26, 2023 - 11:20
Urmărește-ne peGoogle news
În urma creșterii numărului migranților ilegali, Polonia introduce controale la granița cu Slovacia
Foto: Graniță Vyšný Komárnik Slovacia / Voievodatul Subcarpatia Polonia

Între timp, Slovacia se luptă cu o creștere a migranților ilegali. Numărul migranților ilegali reținuți în Slovacia a crescut de nouă ori față de anul trecut, la peste 27.000 în acest an, potrivit Ministerului de Interne al țării.

„I-am cerut ministrului de interne să introducă controale acolo (n.r. – granița cu Slovacia) la microbuze, dube, mașini, autobuze unde există suspiciunea că sunt imigranți ilegali”, a declarat Mateusz Morawiecki la mitingul electoral.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe slovac nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii făcute de Reuters în legătură cu decizia Varșoviei.

Morawiecki a vorbit la scurt timp după ce purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller, a declarat că Varșovia are în vedere înăsprirea controalelor la graniță, dar a precizat că nu a fost luată nicio decizie, deoarece dorește să se consulte cu partenerii săi.

„Nu vrem să-i surprindem cu această decizie, dar nu facem această decizie dependentă de consimțământul altei țări”, a spus Muller.

Deși a făcut din migrație temă principală de campanie, guvernul lui Morawiecki s-a confruntat cu acuzații că a emis „vize contra mită” pentru sute de mii de migranți, în timp ce promova un discurs antimigrație. Mai exact, sub această guvernare, a înflorit o schemă „predispusă la corupție” de acordare a vizelor pentru cetățenii din afara UE, în cadrul căreia oamenii plăteau 5.000 de dolari pentru a sări peste coada de la consulatele poloneze din țările în curs de dezvoltare.