Austria acuză România că blochează accesul unor militari austrieci la reuniunile NATO - Presa austriacă: „Este o răzbunare față de vetoul guvernului federal referitor la tema Schengen”

La solicitarea Guvernului, România a anunțat NATO ca amână până pe 15 octombrie răspunsul referitor la participarea Austriei în cadrul unor operaţiuni NATO. Presa austriacă scrie că blocarea participării Austriei de către România la reuniunile NATO este ”evident o răzbunare” pentru veto-ul guvernului federal austriac la aderarea României la spațiul Schengen.

Sep 24, 2023 - 12:11
Urmărește-ne peGoogle news
Austria acuză România că blochează accesul unor militari austrieci la reuniunile NATO - Presa austriacă: „Este o răzbunare față de vetoul guvernului federal referitor la tema Schengen”
Foto: EPP/ Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Doi ofițeri austrieci așteaptă de mai multe săptămâni la Bruxelles să primească acreditarea în cadrul alianței NATO, scrie cotidianul austriac Kurier, preluând informații publicate de alte două site-uri de știri, Salzburger Nachrichten și Oberosterreichische Nachrichten.

Accesul este blocat de România, care a cerut timp de gândire, mai menționează articolul din Kurier, speculând că nu poate fi vorba de altceva decât de răzbunarea României datorată faptului că Austria se opune aderării ţării noastre la Schengen.

Potrivit presei austriece, cei doi militari și-ar fi primit deja misiunile – unul ar trebui să participe în programul de evaluare, iar celălalt într-un comandament NATO pentru programe de cooperare generală. România s-a opus, însă, ca militarii austrieci să-și preia atribuțiile în cadrul acestor operațiuni, cerând timp suplimentar pentru evaluarea lor.

Se pare că România blochează participarea Austriei la reuniunile NATO. Doi ofițeri austrieci de armată de la Bruxelles așteaptă de săptămâni întregi acreditarea lor la alianță. Accesul este amânat de România, care a cerut timp să se gândească la asta. Este cert că aceasta este o răzbunare față de vetoul guvernului federal austriac referitor tema Schengen, au relatat cotidienele austriece „Salzburger Nachrichten” și „Oberösterreichische Nachrichten” în edițiile lor de sâmbătă”, notează Kurier, citat de G4Media.ro

Delegația României la NATO nu a făcut niciun comentariu referitor a această situaţie, însă un purtător de cuvânt al NATO şi-a exprimat speranţa că divergenţele dintre cele două ţări se vor rezolva şi nu vor afecta activitatea ofiţerilor NATO.

Contăm pe România și Austria pentru a rezolva orice probleme bilaterale care ar putea afecta ofițerii Austriei din posturile NATO în activitatea lor”, a precizat purtătorul de cuvânt NATO, potrivit publicaţiei austriece Kurier.