Germania vrea să introducă controale la granițele cu Polonia și Cehia - Tot mai multe țări din spațiul Schengen au introdus controale la frontiere

Spaţiul Schengen devine doar o idee, având în vedere că din ce în ce mai multe ţări au introdus controale la graniţă. Acum Germania nu ar spune nu unor astfel de controale la graniţele cu Polonia şi Cehia.

Sep 23, 2023 - 09:22
Sep 23, 2023 - 09:22
Urmărește-ne peGoogle news
Germania vrea să introducă controale la granițele cu Polonia și Cehia - Tot mai multe țări din spațiul Schengen au introdus controale la frontiere
Foto: Facebook / Imagine cu caracter ilustrativ

Ministrul german de interne, Nancy Faeser, s-a declarat deschisă faţă de ideea introducerii de controale staţionare la frontierele cu Polonia şi Cehia. Politiciana social-democrată admite că această măsură, pe care a respins-o categoric până acum, poate fi o modalitate de combatere mai viguroasă a traficului de migranţi. Anunţul vine la câteva ore după o dezbatere aprinsă în Bundestag, dedicată fenomenului migraţiei ilegale.

Într-un interviu acordat ediţiei de weekend a cotidianului Die Welt, ministrul de interne federal, Nancy Faeser, a anunţat o amplă strategie de combatere a pătrunderilor ilegale pe teritoriul german. Potrivit publicaţiei berlineze, Faeser doreşte, între altele, instituirea de controale staţionare la frontierele cu Polonia şi Republica Cehă. Efectele acestei măsuri, a explicat doamna Faeser, vor fi potenţate de controale inopinate pe care poliţia le va realiza în întreaga zonă de frontieră.

Acesta este şi motivul pentru care a fost deja întărită prezenţa poliţiei federale la frontierele cu cele două ţări vecine, a precizat doamna Faeser. Ea spune, însă, că activarea controalelor la graniţe nu trebuie să sugereze că solicitanţii de azil vor înceta să mai vină în Germania. "Când o persoană solicită azil la frontieră, cererea ei trebuie să fie examinată la noi în ţară. Prin urmare, protecţia frontierelor externe ale UE pe care o realizăm cu ajutorul sistemului comun de azil rămâne decisivă". Ministrul german de interne şi-a anunţat şi intenţia de a desfăşura ofiţeri ai poliţiei federale pe teritoriul Cehiei, după modelul deja existent în Elveţia. Agenţii de poliţie din ţara vecină colaborează excelent cu poliţiştii germani care efectuează controale pe teritoriul Elveţiei, pentru a preveni intrările neautorizate în republica federală, a explicat Faeser.

Ea pledează în interviu şi pentru o cooperare mai strânsă cu Turcia în chestiuni ţinând de migraţie. În sensul acesta, Faeser propune revizuirea acordului existent cu Turcia, despre care afirmă că nu funcţionează în mod optim. Până de curând, Faeser a respins cu îndârjire cererea Uniunii Creştin-Democrate de impunere a controalelor staţionare la frontiere, spunând că ele ar necesita prea mult personal şi că nu ar fi decât un gest simbolic, întreprins de teama creşterii în sondaje a Alternativei pentru Germania, dreapta radicală. Pasul înapoi la care consimte Faeser survine pe fondul intensificării fără precedent a presiunilor landurilor şi a organizaţiilor sociale din Germania.

Amintind de insuficienţa spaţiilor de cazare ori a locurilor în grădiniţe şi şcoli, ori de provocările la adresa siguranţei publice şi a sistemelor de ajutoare sociale, administraţiile locale au lansat apeluri disperate la guvernul federal să vină rapid cu soluţii pentru reducerea afluxului de migranţi. Districtele bavareze, de pildă, au transmis astăzi guvernului federal un amplu catalog de solicitări vizând "limitarea considerabilă şi punerea sub control a migraţiei ilegale, precum şi stoparea modului de urgenţă perpetuu în care se află Germania din această cauză".

Astăzi, într-o dezbatere furtunoasă desfăşurată în Bundestag, Alexander Dobrindt, şeful grupului parlamentar al Uniunii Creştin-Sociale din Bavaria, a atacat-o dur pe Faeser.

"Dumneavostră nu sunteţi câtuşi de puţin un cal de tracţiune în Europa, ci calul troian menit să agraveze criza migraţiei." Dobrindt a acuzat guvernul în ansamblu că ia măsuri care sporesc gradul de atractivitate a Germaniei pentru migranţii ilegali. El a oferit guvernului federal ajutorul opoziţiei pentru rezolvarea problemelor decurgând din fenomenul migraţiei ilegale, avertizând că acesta riscă să se transforme într-un conflict social. Conservatorii îi cer cancelarului Scholz să facă din limitarea migraţiei ilegale o prioritate absolută.

Spusele lui Dobrindt vin în siajul avertismentului lansat astăzi de Asociaţia Oraşelor din landul Baden-Warttemberg. Frank Mentrup, şeful acesteia, spune că intensificarea incertitudinii şi a nemulţumirii faţă de clasa politică este una dintre explicaţiile stării de spirit tot mai negative a populaţiei faţă de migranţi, scrie Rador Radio România.

Sursa: DCNews