Mai mulți indivizi analfabeți au obținut permisul auto cu ajutorul unui șofer STB - „Afacerea” acestuia a durat timp de nouă ani

Timp de nouă ani un șofer STB din București a făcut avere ajutând zeci de șoferi din întreaga țară să obțină permisul de conducere auto în condițiile în care aceștia nici măcar nu știau să citească, dar să aibă măcar minime cunoștințe de legislație rutieră.

Sep 19, 2023 - 21:44
Urmărește-ne peGoogle news
Mai mulți indivizi analfabeți au obținut permisul auto cu ajutorul unui șofer STB - „Afacerea” acestuia a durat timp de nouă ani
Imagine cu caracter ilustrativ

Poliția a identificat 26 dintre șoferii care au dat bani grei să treacă proba teoretică, alții, nu se știe exact numărul, fiind în continuare liberi să conducă deși sunt cvasianalfabeți.

Afacerea dezvoltată de șoferul STB a demarat în anul 2013. Atunci a fost cooptat de un prieten care remarcase capacitatea șoferului de a răspunde corect și într-un timp record la testele grilă specifice probei teoretice pentru obținerea permisului de conducere. Nu mai puțin de nouă ani a funcționat șarlatania, perioadă în care șoferul STB a câștigat aproape 50.000 de euro și 142.200 lei.

Inițial afacerea a fost ”rudimentară”. Șoferul se înscria la examene sub pretextul că intenționează să obțină permise de conducere și pentru alte categorii de autovehicule. În sală se așeza lângă client și îi indica pur și simplu cu degetul ce răspuns să bifeze, fiind cazuri în care candidații nici măcar nu cunoșteau literele și aveau nevoie de indicații precise.

Ulterior șoferul și complicele său au devenit mult mai tehnici, folosindu-se de un router, o baterie de motocicletă, telefoane mobile, căști și camera video prin intermediul cărora indicau răspunsurile corecte clienților din sală.

Taxa pentru acest favor a pornit, în 2013, de la 1500 de euro și a ajuns până la 7000 de euro în 2022.

În cei 9 ani de zile, șoferului STB și partenerului săi li s-a dus vestea în țară, astfel că indivizi incapabili să învețe legislație, analfabeți fiind, erau ajutați să-și facă mutație la București pentru a susține proba teoretică pentru obținerea permisului în Capitală.

Șoferul a fost prins în flagrant în cele din urmă și a acceptat să facă un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 2 București. Acordul a fost respins însă de instanță care a cerut ca șoferul STB să fie judecat în procedură clasică, faptele pentru care este acuzat și consecințele acestora fiind mult prea grave pentru a primi o pedeapsă simbolică:

  • Circulația pe drumurile publice a acestor persoane a constituit un veritabil pericol public, în condițiile în care majoritatea beneficiarilor nu erau apți nici să citească.
  • inculpatul a dezvoltat o adevărată afacere pentru a produce sume mari de bani într-un timp foarte scurt de la persoane care nu aveau noțiuni elementare de teorie rutieră. Din punctul de vedere al instanței, faptele de genul celor din cauza de față prezintă un grad de pericol ridicat, raportat și la sumele de bani încasate de către inculpat pentru fiecare beneficiar în parte, sume ce porneau de la valoarea de 3.000 de euro.
  • inculpatul ar beneficia de o clemență nejustificată în raport de natura săvârșirii acestui tip de fapte penale (ipoteza că inculpatul a pus la dispoziție 30.000 euro în contul ANABI nu schimbă situația acestuia), precum și de împrejurările în care au fost comise și de urmările care ar fi putut fi produse, iar societatea în general ar primi un semnal că organele judiciare sunt dispuse să manifeste o înțelegere sporită față de persoanele care nu se supun dispozițiilor legii, au motivate judecătorii bucureșteni respingerea acordului de recunoaștere a vinovăției.