Focare de infecții la Inspectoratul pentru Imigrări, infestat cu ploșnițe - Se cer bani pentru congelarea hainelor

Personalul Inspectoratului General pentru Imigrări este expus, permanent, unui real pericol, după invazia de refugiați din Ucraina. Centrele de azil au fost infestat cu ploșnițele aduse de imigranți, care provoacă infecția cu stafilococ meticilino-rezistent. În disperare de cauză, Inspectoratul a solicitat bani de la guvern pentru achiziția unor congelatoare în care să se introduce toate hainele și bunurile solicitanților de azil.

Sep 18, 2023 - 18:42
Urmărește-ne peGoogle news
Focare de infecții la Inspectoratul pentru Imigrări, infestat cu ploșnițe - Se cer bani pentru congelarea hainelor
Imagine cu caracter ilustrativ

Centrele Inspectoratului General pentru Imigrări au fost infestate cu ploșnițe, insecte extrem de periculoase, care pot provoca infecții cu stafilococ meticilino-rezistent. Fenomenul s-a petrecut odată cu invazia solicitanților de azil veniți din Ucraina, care au supraaglomerat spațiile de cazare ale instituției. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, domeniul azilului a cunoscut o evoluție semnificativă începând cu anul 2015, numărul de solicitări de protecție internațională în România crescând, de la an la an.

Astfel, dacă în anul 2015, România a înregistrat 1.262 de cereri de protecție internațională, în anul 2022 au fost primite 12.368 de astfel de cereri. Creșterea numărului de solicitanți de azil a fost și o consecință a măsurilor implementate la nivel global în contextul pandemiei de Covid 19, dar și ca urmare a conflictului armat din Ucraina. Numărul mare de cereri de azil depuse în România a condus în mod automat și la înregistrarea unei presiuni constante asupra sistemului național de recepție, în anul 2022, un număr de 8.036 persoane solicitând și beneficiind de cazare în cele șase centre regionale de proceduri și cazare a solicitanților de azil din subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări. Cele șase centre de proceduri și cazare a solicitanților de azil dispun de o capacitate de cazare, în regim deschis, de 1.100 de locuri, care poate fi extinsă până la 1.362 și de 166 de locuri în spații închise special amenajate.

Reprezentanții MAI se plâng că, în majoritatea cazurilor, până la sosirea în România, persoanele aflate în nevoie de protecție internațională nu urmează un traseu coordonat, fiind necesară implementarea de măsuri pentru limitarea contaminării spațiilor de cazare cu diverse insecte care pot pune în pericol atât sănătatea solicitanților de azil, cât și a lucrătorilor care își desfășoară activitatea la nivelul centrelor.

În cazul persoanelor care prezintă leziuni la nivelul pielii, prin intermediul înțepăturilor insectelor (în special din specia cimex lectularius – ploșnița), se poate transmite infecția cu stafilococ meticilino-rezistent. Totodată, anemia poate reprezenta o complicație în situațiile în care persoana este expusă la un număr mare de înțepături pentru o perioadă lungă de timp, se arată în nota de fundamentare a unui Ordin al șefului MAI. ”Chiar și în situația în care se realizează periodic activități de dezinsecție în aceste spații, fenomenul nu poate fi stopat având în vedere fluxul continuu de persoane, aspect care conduce la existența unui risc permanent de infestare.

În acest context, este necesară implementarea unor măsuri mai eficiente pentru asigurarea exterminării insectelor înainte ca acestea să pătrundă în spațiile de cazare colectivă, una dintre acestea reprezentând-o congelarea tuturor bunurilor personale și a bagajelor solicitanților de azil, înainte ca acestea să fie introduse în spațiile de cazare”, se precizează în actul normativ al MAI. Potrivit unor studii realizate la nivel european în domeniul gestionării insectelor, se recomandă ca bunurile personale să fie expuse la o temperatură de minim -17º C, pentru o perioadă variabilă în funcție de densitatea materialelor (o perioadă de 10 ore pentru a reduce temperatura a unei cantități de 2,5 kg de bunuri, uscate, împachetate, perioada de expunere la temperatura scăzută putând fi extinsă până la 48 ore pentru lucruri cu dimensiuni și densitate mai mare).

Pentru a eradica infestarea centrelor, MAI a solicitat ca în dotarea centrelor de la Imigrări să intre și un număr de 8 camere frigorifice (câte o cameră frigorifică la 200 de locuri de cazare), care vor fi utilizate pe o perioadă nelimitată, până la scoaterea lor din funcțiune. Măsura este de natură a asigura decontaminarea efectelor personale ale străinilor care urmează a fi cazați în centre, conducând astfel la reducerea nivelului de infestare cu insecte (în special din specia cimex lectularius) a spațiilor și, de asemenea, la limitarea re-infestării în situația în care fenomenul a fost eradicat.

”Având în vedere fluxurile tot mai mari de solicitanți de azil care ajung simultan în centrele aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări, este imposibilă asigurarea igienei tuturor efectelor personale ale străinilor, inclusiv a bagajelor care au servit la transportul acestora, fiind necesară identificarea unei soluții care să permită inclusiv igienizarea altor efecte în care s-ar putea găsi insecte (în special din specia cimex lectularius). Tot în scopul prevenirii infestării cu insecte, se are în vedere achiziționarea de huse impermeabile pentru saltele și perne”, se mai arată în ordinul MAI.

Sursa: Național