Serghei Lavrov spune că Rusia este gata să se întâlnească cu emisarul Vaticanului pentru pace în Ucraina

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a anunţat vineri, 15 septembrie, că Moscova aşteaptă o vizită a emisarului Vaticanului pentru pace în Ucraina şi este gata să se întâlnească cu el, informează Reuters.

Sep 15, 2023 - 20:44
Urmărește-ne peGoogle news
Serghei Lavrov spune că Rusia este gata să se întâlnească cu emisarul Vaticanului pentru pace în Ucraina
Foto: Kremlin.ru/ Wikimedia

Lavrov a spus în comentarii televizate: "Acum eforturile Vaticanului, al cărui trimis va veni din nou, continuă. Suntem gata să ne întâlnim cu toată lumea, gata să vorbim cu toată lumea".

Reprezentantul Vaticanului, cardinalul Matteo Zuppi, a fost în China săptămâna aceasta, ca parte a unui efort diplomatic pentru a facilita pacea în Ucraina. Lavrov nu a spus când este el aşteptat în Rusia.

Printre altele, agenţia oficială de presă rusă TASS îl citează vineri pe Lavrov declarând că "o adevărată conspiraţie şi încercări prin pseudo-diplomaţie apar în jurul subiectului aşa-ziselor negocieri pentru a întoarce totul cu susul în jos".

"Aşa cum au făcut-o la începutul evenimentelor ucrainene, care de mulţi ani au fost o prioritate pentru colegii noştri occidentali, în primul rând Statele Unite şi Marea Britanie. Ei au investit miliarde de dolari în opoziţia ucraineană, aducând-o la putere printr-o lovitură de stat sângeroasă neconstituţională", a adăugat Lavrov la o masă rotundă la Moscova dedicată reglementării crizei ucrainene.

Potrivit lui Lavrov, Federaţia Rusă este pregătită să răspundă tuturor iniţiativelor serioase pentru o reglementare ruso-ucraineană - această poziţie nu s-a schimbat. "Am declarat că vom răspunde la toate propunerile serioase şi aşa acţionăm", a spus el, citat de TASS.

"Mingea nu este în terenul Rusiei", a insistat şeful diplomaţiei ruse, citat vineri de agenţia de presă EFE.

"Toate mingile, care sunt deja multe, sunt în terenul regimului de la Kiev", a adăugat el, asigurând că Moscova va studia "toate propunerile serioase" pentru a găsi o soluţie.