Pensiile speciale s-au întors în Parlament: „Nu se poate vorbi despre contributivitate la pensiile magistraților.” - Președintele CSM, avertizează că se ajunge la blocarea PNRR

Reforma pensiilor speciale se întoarce în Parlament, dar într-o formă care ar putea să o trimită iar pe masa CCR.

Sep 11, 2023 - 16:06
Urmărește-ne peGoogle news
Pensiile speciale s-au întors în Parlament: „Nu se poate vorbi despre contributivitate la pensiile magistraților.” - Președintele CSM, avertizează că se ajunge la blocarea PNRR
Foto: 7Media / Imagine cu caracter ilustrativ

Pensiile speciale s-au întors astăzi în Parlament.

”Nu respectă decizia CCR. S-au dat interpretări restrictive. S-a prezentat astăzi o variantă redusă de schimbări față de ce s-a hotărât în decizia CCR și ceea ce era de așteptat. Practic, s-a spus că ce nu este prevăzut expres în decizia CCR, nu putem modifica și rămâne așa cum a fost scris inițial. Trebuie spus că CCR nu poate să legifereze, nu poate să spună cum trebuie să fie, spune de ce este neconstituțional un text de lege. De aceea, această interpretare este total greșită. Dacă se vrea să se închidă acest capitol cu pensiile, ar trebui să se citească cu atenție decizia CCR și să acționeze în consecință pentru a evita o nouă decizie a CCR pe actul normativ care urmează să fie adoptat și, în felul acesta, ar evita și tergiversarea unei legi a pensiilor” a spus președintele CSM, judecătorul Daniel Grădinaru, în emisiunea Culisele Justiției cu Laura Duță. 

Judecătorul mai spune că parlamentarii nu au înțeles că ”la pensiile de serviciu ale magistraților nu se poate vorbi despre contributivitate, pentru că sunt incompatibile”. 

”CCR a spus foarte clar că pensia trebuie să fie la un nivel cât mai apropiat de salariul în plată la momentul pensionării” a mai punctat președintele CSM. Acesta a avertizat că există riscul să nu fie îndeplinit jalonul pentru PNRR.

Sursa: DCNews